spacebg covers

Кюриосити отбеляза една марсианска година
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Кюриосити отбеляза една марсианска година на Марс Image Credit: NASA/JPL

На 24 юни, Кюриосити ще отбележи точно една марсианската година или 687 земни дни работа на червената планета. До тук, мисията е изключително успешна, даже основната цел вече е изпълнена. Роувърът отговори положително на въпроса, дали някога Марс е бил способен да поддържа земеподобния живот.

Това всъщност беше едно от първите големи открития след кацането през август 2012 г. Тогава, марсоходът се отправи към една близка местност, известна като "Йелоунайф Бay", където мисията се срещна с основната си цел.

Историческото "Да" дойде от анализа на пробата от първия сондаж. Пробитата скала се оказа аргилит и тя се е формирала в много древен но сладководен басейн. Нещо повече, освен сладката вода, там се съдържат и основните елементарни съставки на живота, както и възможен химически източник на енергия, който се използва от някои земни микроби. Някога Марс е бил превъзходен дом за тях.

Други важни констатации по време на първата марсианска година включват:

- Оценка на естествените нива на радиация, както по време на полета до Марс, така и на повърхността. Тези данни са необходими за проектирането на технологиите, които някой ден може превозят хора до червената планета.

- Атмосферните измервания показват, че голяма част от леките елементи са "изчезнали", което съответства на теорията за атмосферната загуба. Съвсем скоро други мисии се очаква да изгладят още повече атмосферния пъзел. Аналитичният инструмент показа, че количеството метан е прекалено малко, за да бъде от биологичен източник.

- Роувърът проведе първият анализа на скала на Марс, като установи колко дълго тя е облъчвана от вредното лъчение характерно за повърхността на планетата. Това предоставя множество перспективи, като например колко дълго е съществувала течна вода и скоростта на разграждане на органичните съединения в скалите и почвите.

Съвсем скоро Кюриосити осъществи още един сондаж в пясъчника "Windjana". В момента роувърът се движи, но той се е запасил с желаната проба и периодично я анализира. Оказва се, че този камък съдържа повече магнетит от предишните проби. Ключовият въпрос е дали този магнетит е компонент на оригиналния базалт или е резултат от по-късни процеси, които са се случвали във воднистите базалтови седименти. Отговорът на този въпрос е важен за разбирането на обитаемостта и характера на околната среда в ранната история на Марс.

Освен магнетита, скалата съдържа и по-разнообразен микс от глинести минерали, за разлика от аргилитите в Йелоунайф Бay. Windjana също така съдържа неочаквано голямо количество от минерала "ортоклаз", който е богат на калий фелдшпат, който също е един от най-изобилстващите минерали в земната кора, и който никога преди не е бил окончателно открит на Марс.

Това откритие предполага, че някои скали по ръба на кратера Гейл, от които се смята че е произлязъл пясъчника "Windjana", може да са преминали през сложна геоложка преработка, като например множество епизоди на топене. Но според учените все още е твърде рано за изводи. Новите резултати тепърва трябва да се свързват с резултатите от Йелоунайф Бay и с това, което ще се установи в подножието на Шарп от което ще се правят изводи за глобалната геология. За сега е ясно, че Windjana все още е в рамките на една област, която се е формирала под вода. Марсоходът отново се натъкна на признаци за сложна история на взаимодействия между вода и скали.

Сега мисията напредва на запад и вече изминатото разстояние е 7,9 километра. За съжаление основния проблем е прекалено бързото износване на колелата, което предизвиква забавяне. Марсоходът в момента се движи по коригиран маршрут като буквално избягва всяко остро камъче, което може да остави дупка във фолиото от което са направени джантите.

Остават още около 4 км и екипът на мисията планира да измине това разстояние за най-много 5 месеца. Когато достигне подножието на Шарп тогава колелата ще почиват. Очакванията са, марсоходът там да е почти стационарен, неговите движения ще са няколко метра за седмица. Тогава ще бъде отдаден изцяло на научни дейности. Тъй като отговорите на основната мисия вече са дадени, екипът тогава ще търси доказателства, не само за обитаемост, но също така как е еволюирала околната среда и какви условия съществуват за запазването на улики за това дали е съществувал живот или не.

За съжаление, орбиталните снимки сочат че там е пълно с остри камънаци, което ще е вредно за колелата, но не се очаква това да бъде определящ фактор за продължителността и качеството на мисията. Когато се проучва друга планета, тогава се очакват изненади. Острите скали са лоша изненада, но получените данни са добрата. Мисията до тук се развива много добре и ние можем само да пожелаем успех на НАСА още дълги марсиански години да управлява и експлоатира роувъра.


  • 1932
  • 0
  • Jun 24, 2014

Коментар
Подобни публикации