spacebg covers

Кюриосити разкрива геоложкото богатство на Шарп
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Тази комбинирана панорама от двете камери на Кюриосити показва геоложкото богатство на Шарп. Три години след кацането, мисията разследва отделните слоеве на планината, които свидетелстват за отминали промени в марсианските условия на околната среда.

Чакъла и пясъчните вълни на преден план са типичният терен по който Кюриосити нормално се придвижва. Разкритията в средата обаче са по-интересни. Забелязват се два вида терен, единия представлява покрити с прах гладки скали, които всъщност формират основата на планината. Другият са хребетите от от материал, който до голяма степен наподобява пясъчник. Заоблените хълмове в далечината съдържат сулфатни минерали, които може би показват промяна в наличната вода, когато са се образували. Някои от моделите на наслояванията в по-високите нива на Шарп, във фонов режим, се накланят под различни ъгли, което е доказателство за сложните взаимоотношения вода-скали, които предстои да бъдат разгадани.

Заснетия район се намира точно след "Marias Pass" - една вече добре изучена долина в подножието на Шарп. Интересното е, че скалите наоколо съдържат високи нива на силициев диоксид и този минерал предоставя идеални условия за консервиране на древни органични вещества, ако има такива, до наши дни. Тъй че планът е, Кюриосити да поразгледа тази местност по-подробно преди да продължи напред.

Преди това обаче, Кюриосити е бил зает с проучването на един интересен геоложки контакт, кръстен "Missoula", открит близо до Marias Pass. Контактната зона е доста малка, така че е била фотографирана от специалната камера "MAHLI". Марсоходът е достигнал тази цел след стръмно изкачване около 6 метра по склона на един хълм. "Missoula" се състои от два вида материали - долни и горни. И двата представляват отделни частици, които постепенно са се слепили и вкаменили. Долния слой е кръстен "Pale mudstone" и той представлява слепени по-финни частици от намиращият се над него слой, образуван от също слепени но по-едри частици, наподобяващ по тази си характеристика на пясъчниците.

Въпросът е, и двата материала ли са се формирали под влияние на водата или не? Анализа на снимката показва, че "Pale mudstone" със сигурност много отдавна е бил под вода или поне е имал контакт с течна вода, защото скалата е прорязана от пукнатини, които са запълнени с калциев сулфат. Това вещество е сигнал за течна вода. Тези жили внезапно свършват когато достигнат горния слой, което означава че природата на пясъчника е суха или са настъпили промени във водната среда, когато се е формирал.

Изводът който може да се направи е следният, най-напред се формира долният слой, който или е бил под вода или е бил заровен дълбоко, през който се е процеждала подпочвена вода. След това вече през сухия период се формира пясъчника над него, като по някое време ерозията е оголила контакта. Всъщност, горният слой е по-малко пропусклив за водата, така че не е изключено и неговата история да е водна. Тази геоложка синхронизация ще се изясни, когато лабораторията изследва още контакти или Кюриосити пробие и вземе проба от пясъчника за щателен анализ.

Увеличаване Това скално оголване се нарича "Missoula" и то е разположено близо до "Marias Pass". Панорамата е сглобена от снимки направени с MAHLI и показва интересна геоложка контактна зона. Белите минерални вени изпълващи фрактурите в долната скала внезапно свършват, когато достигнат пясъчника. Това помага на учените да разберат времето на геоложките събития. Най-напред фина утайка е формирала долната скала, а самите фуги са били проводници на подземна вода, която постепенно ги е запълнила с калциев сулфат. След това, е депозирана по-грубата утайка, която образува горния светъл слой. Заснетият район е около 40 см по дължина. Изображението е направено на 1 юли 2015 год. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS


  • 1494
  • 0
  • Sep 2, 2015

Коментар
Подобни публикации