spacebg covers

лава вероятно e формирала канали на марс течна лава може да образува пътищ


Лава вероятно e формирала канали на Марс.

Течна лава може да образува пътища подобни на коритата на реките и каньоните,които са издълбани от водата, и това най-вероятно обяснява един от криволичещите канали на повърхността на Марс. Тези резултати бяха представени на 4 март 2010 г. на 41-вата лунна и планетарна научна конференция от Якоб Блеачел на NASA’s Goddard Space Flight Center. Въпросът дали каналите на Марс са се образували от вода или от лава се обсъжда от години, и резултатът може да повлияе върху вероятността за намиране на живот там.

"За да се разбере дали животът, такъв, какъвто го познаваме е съществувал някога на Марс, ние трябва да разберем къде водата е или е била", казва Блеачер. Геолозите смятат, че водата в момента се съдържа в почвата или под формата на лед на северния и южният полюс на планетата. Но някои учени твърдят, че водата е текла или се е събирала на повърхността в миналото; намирането на вода в течно състояние се смята, че ще увеличи риска от формиране на минал или настоящ живот.
Увеличаване Детайли от канала Ascraeus (червената линия), криволичещ по повърхността на Марс. В заградените участъци са показани близки снимки на някои от структурите, които се смята че може да са образувани от лава: (вляво) разклонени канали (в средата) и един змиевиден канал (вдясно) отвор без "корен", който е белязан от жълти петна на основното изображение. Credit: Якоб Блеачер.
Увеличаване Районът Тарсис на Марс, включително и трите вулкана Tharsis Montes (Arsia, Pavonis и Ascraeus Mons), както и Olympic Mons в горния ляв ъгъл. Credit: NASA/Jet Propulsion Lab.Едно потвърждение за наличие на течна вода по повърхността на Марс е от изображения, които разкриват образувания наподобяващи ерозия на почвата от водата: терасиране на стени на канали, образуване на малки острови в каналите, висящи канали, които са като задънени улици и сплетени канали, които се разклоняват на разстояние и след това се свързват отново с главния клон. "Те се смятат за ясни доказателства за речна (на водна основа) ерозия на Марс," казва Блеачер.

Лавата обикновено се смята, че не може да създаде такива фино изработени структури. За това се изхожда от снимки на "големите и открити канали в Хавай," обяснява Блеачер.

Блеачер и колегите му извършват внимателно проучване на един канал на югозападния фланг на Mars' Ascraeus Mons - вулкан на Марс, един от трите струпани вулкани колективно наречени Tharsis Montes. За да сглоби изображения, които обхващат повече от 270 километра на този канал, екипът се позовава на снимки с висока резолюция от трите камери - the Thermal Emission Imaging System (THEMIS), the Context Imager (CTX) and the High/Super Resolution Stereo Color (HRSC) imager, както и по-ранните данни от Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA). Тези данни дават много по-подробен оглед на повърхността, отколкото е правен преди.

Тъй като течността, която формира този и други канали е добре замаскирана, затова е трудно да се заключи какъв точно вид е тя, но от визуални улики при началото на канала изглежда в него да е текла вода. Тези улики са малки острови, образувани от средни канали, които се разклоняват на малко разстояние, след което отново се свързват с основния ерозирал слой от вътрешната крива на основния канал.

Но в другия край се вижда ясно как изтича лава от канала, което привлича вниманието на Блеачер. В някои области "канала действително е запълнен по начин, както ако беше отвеждал лава, и като доказателство за това, ние виждаме няколко отвори от които лавата е принудена да излезе от канала и да създаде малки структури", обяснява той . "Тези видове образования не са се формирали от водно издълбани канали" отбелязва той. Блеачер твърди, че единия край на канала е образуван от вода, а другия край от лава, което е "екзотична" комбинация. По-скоро, смята той, целият канал е образуван от лава.

За да разбере какво може да формира лавата, Блеачер, заедно с Брент Гари и Джим Зимбелман от Smithsonian Institution във Вашингтон, разглеждат 51-км поток лава от изригването през 1859 на Мауна Лоа на Големия остров Хавай. Техният основен акцент е остров близо километър в средата на канала; Блеачер казва, че това е много по-голям остров, от островите които обикновено се образуват от лавата. За изследване на острова, екипа, използва различни GPS, които осигуряват информация за местоположението от 3 до 5 сантиметра.

"Открихме, терасовидни стени във вътрешностите на тези канали, канали които излизат и просто изчезват, канали които се стесняват, и вертикални стени 9 м високи", казва Блеачер. "Е, това тук е нещо, което знаем със сигурност, че се формира само от течаща лава. Ние съпоставихме резултатите с образованията, които смятаме че са се формирали от водно издълбаните канали на повърхността на Марс."

Новите резултати показаха сериозни аргументи, " че лавата е течност, която може да издълбае канали, които приличат много на канали образувани от вода", казва Зимбелман.

Други доказателства, че тези образования могат да бъдат създадени от лава идват от изследването на подробен канал от Mare Imbrium - тъмна кръпка на Луната, която всъщност е голям кратер, пълен с древни лавови скали. В тази снимка изследователите също са намерени канали с терасовидни стени и разклонявания от помощни канали.

Заключението, че лавата вероятно образува канали на Марс, означава, "че има последици не само за геоложката еволюция на Ascraeus Монс, но и цялата област около Тарсис", казва Анди Лет, съавтор от Franklin & Marshall College. "Това може да има някои последици върху предположението, че водата има широко участие в геоложката еволюция на Марс." Блеачер отбелязва, че не се изключва възможността за наличие на течна вода на Марс, нито за съществуването на други канали издълбани от водата. "Но едно нещо, което съм научил е, че не трябва да се подценяват начините по които се рушат скалите", казва той. "Това наистина може да доведе до много открития, каквито не смеем дори и да си помислим."

Източник: НАСА

  • 947
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации