spacebg covers

Марс губи своята атмосфера заради слънчевия вятър
Мисия: Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN)


Увеличаване Това художествено изображение показва изтичащата в космоса атмосфера на Марс заради непрекъснатата бомбардировка от заредени слънчеви частици. NASA GSFC


Мисията "МАВЕН" е идентифицирала процеса, който е изиграл ключова роля при прехода на марсианския климат от топъл и влажен, който дори е могъл да поддържа живот, към студената и суха планета, каквато е днес. .

Освен това, данните са позволили на изследователите да определят скоростта в момента, с която марсианската атмосфера губи газ в космоса, заради въздействието на слънчевия вятър. Резултатите показват, че атмосферната ерозия се увеличава значително по време на слънчевите бури.

Марс изглежда е имал гъста атмосфера и е бил достатъчно топъл, за да поддържа течна вода на повърхността си. Разбирането на това, какво се е случило с атмосферата ще бъде ключова информация за динамиката и еволюцията на всяка планетарна атмосфера.

Измерванията от мисията показват, че слънчевия вятър отнема средно около 100 грама въздух всяка секунда. На пръв поглед е малко, но загубата става значителна с течение на времето. Атмосферната ерозия се увеличава по време на слънчеви бури, така че според учените, загубата е била много по-висока преди милиарди години, когато Слънцето е било младо и по-активно.

Слънчевият вятър е поток от частици, главно протони и електрони идващи от атмосферата на Слънцето със скорост от около един милион километра за час. Когато тези заредени и бързо скоростни частици протичат покрай Марс, те може да генерират електрическо поле, което от своя страна ускорява електрически заредени атоми или йони в горните слоеве на атмосферата на Марс и ги изстрелва в космоса.

Мавен е наблюдавал как загубата се случва в три различни региона на Червената планета. Едната е "опашката", където слънчевия вятър формира потоци зад Марс. Другите места с интензивно изтичане на атмосфера са над марсианските полюси и от най разредената и най-външна атмосфера около планетата. Екипът е определил, че почти 75% от йоните се губят от опашката и почти 25 на сто са от полюсите, като само малък процент е от останалата част.

Марс изобилства със структури като делтовидни долини, издълбани от реки и минерални залежи, които се формират само в присъствието на вода в течно състояние. Тези характеристики са довели учените да мислят, че преди милиарди години, атмосферата на Марс е била много по-плътна и достатъчно топла, за да се образуват реки, езера и може би дори океани от течна вода.

Наскоро изследователите, използващи MRO са наблюдавали сезонна поява на хидратни соли, които са признаци за солена течна вода на Марс. Въпреки това, настоящата марсианска атмосфера е твърде студена и тънка, за да позволи трайното съществуване на течности. Слънчевата ерозия е основен механизъм за атмосферна загуба и точно това е процесът, заради който Марс е променил значително климата си.


  • 1079
  • 0
  • Feb 25, 2016

Коментар
Подобни публикации