spacebg covers

месинджър успешно приключи първия от четирите -горещи сезони- които се очаква да възникн
Мисия: Messenger - изследване на Меркурий


Месинджър успешно приключи първия от четирите "горещи сезони", които се очаква да възникнат по време на едногодишната основна мисия в орбита около Меркурий. По време на тези горещи сезона, обърнатата страна на щита към слънцето може да достигне температура по-висока от 350 ° C.

Тези горещи условия са резултат от две паралелни обстоятелства, казва системния инжинер на мисията - Ерик Финегас. Меркурий е в ексцентрична орбита и затова разстоянието до Слънцето варира за период от 88 дни - от 43 689 229 до 28 816 300 мили. "На 13-ти май Меркурий започна позиция на приближаване към Слънцето. Планетата достигна най-близкото положение до Слънцето на 12 юни", казва той.
Вторият фактор за тази топлина е геометрията на орбитата на Месинджър по отношение на горещата дневна страна на Меркурий. Космическия кораб е в силно ексцентрична орбита около планетата, и се приближава само на 310 мили от повърхността на всеки 12 часа.

"По време на този горещ период, най-близката точка на подхода на космическия апарат над повърхността на Меркурий се извършва на огряната от слънцето страна на планетата, така че за почти един час апарата трябва да премине между Слънцето от едната страна и гореща повърхност на планета от другата", казва Финиган. "За да добавим още екстремности, през този сезон кораба преминава през нощната страна на голяма надморска височина и преживява най-дългото слънчево затъмнение по време на мисията. По време на този период, който трае 62 минути, слънчевите панели не са осветени и космическия кораб, трябва да се захранва от своята вътрешна батерия."

Високите температури са винаги рисковани за механичните и електронни системи. Геометрията на тази част от орбитата сериозно ограничава способността на кораба да се охлади чрез излъчване на излишната топлина към студения космос. Затова инженерите ръководещи Месинджър предприемат редица стъпки, за да гарантират, че космически кораб остава в безопасност.

По време на този труден период всички инструменти са работили. Финиган казва, че е имало моменти, когато са били изключени, обаче най-вече за съхраняване на енергия по време на затъмненията.

Тези условия се очаква да се повторят приблизително на всеки 88 дни. Очаква се Месинджър да преживее още три горещи сезона по време на неговата основна мисия.

Иначе, засега всичко си е наред и апарата продължава да си праща изображения и научни данни.

  • 733
  • 0
  • Mar 18, 2012

Коментар
Подобни публикации