spacebg covers

Мисията Венера Експрес постепенно приключва
Мисия: Venus Express


Увеличаване Венера Експрес се движи през атмосферата на Венера. Copyright ESA–C. Carreau

Европейската космическа агенция е загубила контакт със сондата на 28 ноември, но след това връзката е възстановена. Въпреки това, комуникациите са много нестабилни и космическият кораб непрекъснато губи ориентация. Телеметрията и телеуправлението са частично възстановени, но те са много нестабилни и позволяват предаването само на ограничена информация.

Това, може би е краят на една осемгодишна мисия, която всъщност значително надхвърля планирания живот на апарата. От пристигането си през 2006 год., "Венера Експрес" обикаля планетата по елиптична 24-часова орбита, прелитайки на 66 000 км над южния полюс, което е най-далечната точка и само на 200 км, над северния полюс, което е най-близкият подход. През това време се провеждат подробни проучвания на планетата и нейната атмосфера.

И сега, се случва най-естественото нещо за една космическа мисия - горивото почти е изчерпано. За това, от средата на 2014 год., "Венера Експрес" предприема все по-дълбоки гмуркания в атмосферата на Венера.

Обикновено, космическият кораб извършва рутинни изгаряния с двигателите си, което гарантира, че няма да се доближи твърде близо до планетата. Но сега се случва нещо интересно, безплатното или за сметка на гравитацията, снижаване позволява да се изследват все по-интересни региони от атмосферата.

Изследването поведението на апаратът в тези по-дълбоки слоеве, също ще предостави възможността за по-добро планиране на бъдещите мисии, които биха могли да се проектират с по-малко гориво и повече полезен товар.

Между май и юни 2014 год., най-ниската точка на снишаване е била около 130-135 км. След този месец на "сърфиране", тази височина е повдигната чрез серия от 15 изгаряния и тя е станала около 460 км, с орбитален период 22 часа. От тогава насам, всички параметри на орбитата непрекъснато намаляват заради неуморната гравитация. През ноември, навигаторите предприемат нова серия от изгаряния, но проблемът е, че теоретически горивото вече е изчерпано и никой не знае дали мисията ще оцелее и през 2015 год.

Изглежда, че "Венера Експрес" е успяла да се повдигне и е изпълнила около половината от планираните маневри но тя е изчерпала всичкото си гориво и сега е нестабилна. Връзката е много оскъдна и загубата на контрол най-вероятно се дължи на проблеми с тягата по време на маневрирането. Липса на гориво, което освен снишаване води и до загуба на контрол и ориентация, означава, че краят е съвсем близо. Може би остават съвсем малко дни, когато космическият кораб ще изгори в атмосферата, очаква се това да се случи през януари, но това все пак е най-продължителната мисия около Венера и тя е изпратила богата база от данни, така че нейният край е съвсем естествен и очакван.


  • 1591
  • 2
  • Dec 19, 2014

Коментари
  • Емил Dec 21, 2014
    Здравей Ангелеотдавна не съм коментирал тукно следя всички нови статииИскам сега да ти благодаря за труда който положи тази година Желая ти весели коледни и новогодишни празници и още по-интересни новини!!!
  • Ангел Dec 30, 2014
    Благодаря за хубавите думи! Весели празници на всички и щастлива нова година!
Коментар
Подобни публикации