spacebg covers

мисията -граал- изпрати изображения от луната- -
Мисия: GRAIL - изследване гравитацията на Луната


Мисията "Граал" изпрати изображения от Луната!

Един от корабите близнаци от мисията "Граал" изпрати уникална гледка на далечната страна на Луната. Тези изображения, ще се анализират основно от учениците и студентите на Америка и са направени на 19-ти януари тази година. За да придобие по-широка общественост двойката космически кораби се прекръстиха с далеч по-художествените имена "Ebb" и "Flow" ("Прилив" и "Отлив"), отколкото "Граал А" и "Граал Б". Нещо повече, на базата постъпилите данни, вече има изработен 30-секунден видеоклип, който всеки може да изгледа на този адрес.
Увеличи Южния лолюс на Луната, заснет от един от корабите на мисията "Граал" - Ebb. Image credit: NASA/JPL-Caltech

В това видео, северния полюс на луната се вижда в горната част на екрана, докато космическия кораб лети към южния. Най-отличителната структура, която се наблюдава е басейна "Mare Orientale", който обхваща около 900 километра от повърхността. По нататък, клипът завършва като разкрива неравния терен по южния полюс. Вляво от центъра, близо до долната част на екрана се появява 149 километровия кратер "Drygalski", който се отличава със звездоподобната си формация.

Засега всички очакваме момента, когато двойката кораби ще заемат своите научни орбити през март месец и ще започнат научната си програма, която ще разкрие вътрешния строеж на Луната и как са се формирали останалите скалисти планети от семейството на Слънцето.

Източник: НАСА

  • 1339
  • 0
  • Mar 18, 2012

Коментар
Подобни публикации