spacebg covers

мисията -куриозити- се развива безупречно голямото нещо което с
Мисия: Mars Science Laboratory


Мисията "Куриозити" се развива безупречно.

Голямото нещо, което се случи днес е, че заработиха главните панорамни камери "Mastcam". Mastcam са двете основни научни камери, които са монтирание на върха на мачтата. Едната е със средно-ъгълен изглед (Mastcam-34), а другата е с увеличение (Mastcam-100). След като бяха активирани, камерите генерираха общо 130 изображения обхващащи цялата панорама. Но изпратеното на Земата са умалени версии на тези изображения. Те представляват 144-пикселови визуализации на това, което в крайна сметка ще бъде 1200-пикселови снимки.
Увеличаване Image credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Но докато чакаме пълноценните пейзажи, НАСА е подготвила една красива цветна панорама, която е съставена от вчерашните навигационни изображения.

Научният екип на "Куриозити" също така продължава да изтегля черно-бели изображения с висока резолюция от Navcam и отделните изображения също ще бъдат сглобени в едно, за да се получи още по-подробна картина.

В цветове още по-ясно си личат сивите петна оставени от ракетните двигатели върху иначе доста монотонната червеникава повърхност. Мощта на струите си личи и от факта, че те са успели да издухат дребни камъчета, които са се посипали върху ровъра. Техните размери са около 1 см и не трябва да създават никакви проблеми за нормалната работа на апарата и инструментите. Интересно ще бъде да се види, колко дълго ще се удържат тези "стопаджии", когато ровърът се раздвижи.

Инженерите са посветили част от третия ден "Сол 3", за проверка на състоянието на още четири научни инструмента, след дългото им пътуване. Това са "Alpha Particle X-ray Spectrometer", "Chemistry and Mineralogy analyzer", "Sample Analysis at Mars", и "Dynamic of Albedo Neutrons". Екипът също така е извършил проверка състоянието и на втория (резервен) компютър.

Още преди кацането, научният екип на мисията е започнал съставянето на геоложка карта обхващаща около 390 кв. км в кратера "Гейл", около мястото на кацането. Това се прави със цел да се избере най-оптималния и безопасен маршрут за Куриозити до бъдещата му цел.

Картографирането е разделено на 151 четириъгълници (квадранти) с размери около 2,6 квадратни километра всеки. Куриозити се приземи в квадранта "Йелоунайф". "Йелоунайф" е град в северната част на Канада, който е отправна точка за много от най-големите геоложки експедиции очертали най-старите скали в Северна Америка.

  • 1094
  • 0
  • Aug 10, 2012

Коментар
Подобни публикации