spacebg covers

наблюдения от космическия телескоп -спицер- показват началото на -дивия- период
Мисия: Spitzer Space Telescope


Наблюдения от космическия телескоп "Спицер" показват началото на "дивия" период на галактическите купове - времето, когато галактиките са препълнени с нови звезди.

Особено актуален е фактът, че звездната раждаемост е по-голяма в центъра на куповете, отколкото по ръбовете - точно обратното на това, което се случва в нашата местна част на Вселената, където е известно, че ядрата на галактическите групи са галактически гробища.


Откритието, направено от международен екип от учени, може в крайна сметка да разкрие повече за това как тези масивни галактики се формират.

Учените прекарват последните четири месеца в анализиране на изображения, направени от Спицер, който основно гледа назад във времето на около 10,0 милиарда години в далечния галактически куп CLG J02182-05102. Няколко месеца след първоначалното откритие на купа е открит факта, че той е шокиращо "модерен" в неговия външен вид и размер за своята възраст. Определя се, че галактическия куп произвежда стотици до хиляди нови звезди всяка година. Това е далеч по-висока раждаемост от наблюдаваните галактики, които са сравнително близо до нас.

Източник: Спицер

  • 1551
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации