spacebg covers

най-масовият сблъсък на галактически купове е открит чрез съчетаване на информация от три различни
Мисия: Hubble Space Telescope


Най-масовият сблъсък на галактически купове е открит чрез съчетаване на информация от три различни телескопа. Този резултат дава на учените възможност да изучат какво се случва, когато някои от най-големите обекти във Вселената се приближат достатъчно за да си взаимодействат гравитационно.

Използването на данни от Чандра, от телескопа Хъбъл и Keck в Хавай, астрономите са успели да съставят триизмерна геометрия на движението в системата MACS J0717.5+3745, разположена на около 5400 милиона светлинни години от Земята.
Увеличи:

Четири отделни групи галактики участват в сблъсъка и за първи път този феномен е документиран. Горещия газ, е показан на изображение от рентгеновата обсерватория Чандра, а галактиките са показани в оптично изображение от телескопа Хъбъл. Горещият газ е с червено-лилав цвят за да се покаже температурата, а най-горещите газове са в синьо.

Сблъсъка става в обем от пространството от колосалните 13 милиона светлинни години, където се сливат потоци от галактики, газове и тъмна материя. Триенето между газовете от две или повече групи принуждава горещия газ да се забавя. Въпреки това, масивните и компактни галактики не се забавят с подобни темпове и затова се движат през газовете. Следователно, скоростта и посоката на движение на всеки куп галактики - перпендикулярна на линията на очите - може да бъде определена чрез осредняване на средната позиция на галактиките и върха на горещите газове.

MACS J0717.5+3745 се намира на около 5,4 милиарда светлинни години от Земята. Той е един от най-сложните купове от галактики наблюдавани досега. Други подобни структури са Вullet Cluster и MACS J0025.4-1222 в които се сблъскват само два купа от галактики и имат много по-проста геометрия.

Източник: hubblesite

  • 1357
  • 0
  • Mar 15, 2012

Коментар
Подобни публикации