spacebg covers

на титан съвсем скоро може да се заформят урагани това е следствие от смян
Мисия: Cassini–Huygens


На Титан съвсем скоро може да се заформят урагани.

Това е следствие от смяната на сезоните. Съставените модели сочат, че приближаването на лятото в северното полукълбо ще се отрази динамично върху лунните морета. Постепенно там ще се образуват вихри, които могат да преминат в урагани следствие изпаряването на въглеводородите.

Изглежда, че да си синоптик на Титан е изключително трудна професия. Учените знаят, че там съществуват подобни на земята условия, но луната всъщност представлява странен свят, наситен с непознатите течности етан и метан. За това, каквито и модели да се съставят, всъщност те са прекалено приблизителни и само може да се гадае какво ще се случи. Данните, които непрекъснато се натрупват от Касини с времето ще покажат дали тези модели отговарят на действителната картина.
Увеличаване Това е езерото "Ligeia Mare", което представлява вторият по-големина обем от течности на Титан. Image credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/CornellКогато Касини пристигна в системата на Сатурн през 2004-та година, най-северните области на Титан бяха тъмни. В тези високи географски ширини се наблюдават множество езера и морета, повече от колкото на южния полюс и затова учените направиха връзката, че обема на флуидите зависи от температурата. Тази теория все още чака потвърждение. От август 2009-та е началото на седемгодишната пролет което означава че слънчевата светлина постепенно започва да нагрява северното полукълбо. Когато края на мисията настъпи през 2017-та, тогава на север ще бъде лято и очакванията са, тогава течностите да са мигрирали в далечния и студен юг.

Тази миграция ще предизвика познати атмосферни явления типични за Земята, като мощните ветрове които със сигурност са духали и на Титан. Това си личи от пясъчните дюни, които са характерни за екватора. Само че, досега вятър на Титан не е засичан. Един индикатор за това могат да бъдат наличието на големи вълни по повърхностите на моретата. За да определят това, учените започват да изследват колко вятър ще е необходим за да се образуват желаните вълни. Съставения модел зависи от повърхностната гравитация, вискозитета и повърхностното напрежение и съотношението на плътността между въздуха и течността.

Касини е определил тези параметри и според модела, условията на Титан са под прага необходими за генерирането на вълни. Само че, с напредването на пролетта, скоростта на вятъра ще се увеличи и в един момент тя ще стане достатъчна за да се образуват вълни. Това може да се случи съвсем скоро.

Тази критична скорост е от 2 до 3 километра в час. Когато това стане, височината на вълните в моретата ще са около 0.15 метра. По нататъшното затопляне ще доведе до истински тропически циклони. Тропическите циклони на Земята се захранват от топлинната енергия на изпарената океанска вода. Учените са стигнали до извода, че същите процеси могат да заработят и на Титан. Най-вероятния сезон за тези урагани ще бъде северното лятно слънцестоене, когато повърхността на моретата ще става все по-топла и въздушните потоци там ще стават все по-бурни. Тогава, ветровете ще достигнат скорости от порядъка на около 70 километра в час, което също е прекалено Земно.

Дали това ще се случи наистина, все още никой не може да каже. Мисията "Касини" продължава и само времето ще покаже.

  • 1187
  • 0
  • May 27, 2013

Коментар
Подобни публикации