spacebg covers

на 19 март new horizons премина орбитата на уран на път към планетата-джудже плутон макар самия
Мисия: New Horizons


На 19 март New Horizons премина орбитата на Уран на път към планетата-джудже Плутон, макар самия Уран да бе доста далеч от точката на пресичане - 3,8 млрд.км.

"Преминаването орбитата на Уран е крайпътен знак по дългото пътуване до целта на мисията", казва Алън Стърн - главния учен на мисията.

Нови Хоризонти ще достигне Плутон и трите му луни през юли 2015 год. Скоро след това са възможни срещи с малки тела от далечния Пояс на Куипер. Най-бързия космически кораб вече измина сериозно разтояние от изстрелването му през януари 2006 год. - което разстояние се равнява на 20 пъти разстоянието между Земята и Слънцето. Дългия полет включва и преминаване през системата на Юпитер през 2007 г. където освен че проучи гигантската планета и нейните интересни луни, получи гравитационен тласък, който го отведе в дълбините на слънчевата система.
Уран заснет от космическия телескоп "Хъбъл". Credit: NASA.

За съжаление не са планирани снимки а Уран. Газовия гигант е на 2.40 милиарда мили от Нови Хоризонти и космическия кораб в момента е в електронен режим на хибернация. Но екипа на мисията не спи. Той е зает достатъчно, разработвайки софтуера който ще направлява кораба по време на срещата с Плутон, който след това ще търси и потенциално нови цели от пояса на Куипер за изследване. В момента се подготвя и годишнити технически тестове на системите на космическия кораб, които ще започнат тази пролет.

Следващия етап от дългото пътуване на "Нови хоризонти" е преминаването на орбитата на Нептун което ще стане на 25-ти Август 2014 год. - точно 25 години след като Вояджър 2 направи своето историческо изследване на тази гигантска планета.

Източник: jhuapl

  • 667
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации