spacebg covers

новата усъвършенствана камера на хъбъл залови забележителен образ на спирала в космоса това не е с
Мисия: Hubble Space Telescope


Новата усъвършенствана камера на Хъбъл залови забележителен образ на спирала в космоса. Това не е спираловидна галактика, а е необичайна пре-планетарна мъглявина със форма на най-съвършените геометрични спирали виждани досега. Мъглявината е наречена IRAS 23166 1655 и се формира около звездата LL Pegasi (известна също като AFGL 3068) в съзвездието Пегас.
Увеличи Credit: NASA, ESA, SAO, CXC, JPL-Caltech, and STScI

Изображението показва тънка спирала, която с невероятна прецизност се извива около звездата, която от своя страна е скрита зад дебели слоеве прах. Астрономите казват, че материалите на спиралата се движат навън със скорост около 50 000 километра в час. Чрез комбиниране на тази скорост с разстоянията между слоевете, учените изчисляват, че от звездата се изстрелват снаряди през около 800 години.

За произхода на спираловидната форма на мъглявината, астрономите смятат, че причината е защото LL Pegasi е двойна звездна система. Едната звезда губи материал, която се разпилава от другият спътник в орбита. Разстоянието между слоевете на спиралата се очаква да се отрази пряко на орбиталния период на двата компонента, който се очаква да бъде също около 800 години.

Този обект притежава още една забележителност - почти напълно се осветява от галактическата светлина. Това изображение показва какво може да се случи със звезди, които имат маси от половината на Слънцето до около осем пъти. Те не се взривяват като свръхнови в края на живота си, но вместо това може да създадат тези удивителна сложни образувания когато изхвърлят външните слоеве в космоса. Този обект е в самото началото на този процес и на централната звезда и предстои да излезе от пашкула на обвиващия я прах.

Източник: universetoday

  • 1131
  • 0
  • Mar 15, 2012

Коментар
Подобни публикации