spacebg covers

Нови Хоризонти фотографира Никс и Хидра
Мисия: New Horizons


Увеличаване Хидра е оградена с жълто, Никс с червено. Image Credit: NASA/Johns Hopkins APL/Southwest Research Institute

Точно 85 години след историческото откритие на Плутон, космическият кораб "Нови Хоризонти" е направил първите изображения на които се виждат малките луни.

Никс и Хидра са появяват на серия от снимки, направени на 27-февруари от разстояния вариращи от около 201 000 000 до 186 000 000 км, през интервали от два дни. Събрани в един филм, седемте нови изображения осигуряват първият продължителен поглед на космическия кораб към малките ледени луни. Наистина е вълнуващо да се виждат все повече детайли, при все по-сближаващата се дистанция. Това ще продължи до 14 юли, когато е срещата. Този първи поглед към Никс и Хидра отбелязва още един основен момент от дългата мисия.

Снимките са направени с цел да се усъвършенстват знанията за орбитите на луните, което е много важно за навигацията. Обективът на "Lorri" този път е бил отворен за цели 10 секунди и камерата също е работила в специален режим посредством който пикселите повишават своята чувствителност, но за сметка на резолюцията.

Никс и Хидра са едва видими заради блясъка на Плутон, Харон и гъстата област от фонови звезди. "Сянката" на Плутон е заради електрониката, която реагира на "прекомерното излагане" детектора на камерата.

Десните снимки са обработени за се отстрани по-голямата част от блясъка на Плутон и Харон и повечето от фоновите звезди. Никс и Хидра са открити от "Хъбъл" през 2005 год. Хидра е най-отдалечената известна луна на Плутон, която обикаля около планетата-джудже всеки тридесет и осем дни на разстояние 64 700 км. Никс е в 25 дневна орбита на разстояние 48 700 km. Диаметрите и на двете луни най-вероятно са между 40 и 150 км, точните размери ще станат известни, когато Нови Хоризонти достигне системата през юли. Тези малки размери предполагат, че те най-вероятно ще приличат на картофи, но ще видим. Когато пристигне, най-добрата снимка на Никс ще има резолюция около 300 метра на пиксел, така че тя ще се появи около 360 пиксела цялата. Хидра ще се види с най-добра резолюция от 1,1 км на пиксел, или тя ще бъде само 74 пиксела. Малко е, но е достатъчно.

Останалите две по-малки луни на Плутон - Стикс и Керберос все още са твърде бледи за да се фотографират, но и те ще станат достъпни през идните месеци.
Увеличаване Image Credit: NASA/Johns Hopkins APL/Southwest Research Institute


  • 954
  • 0
  • Feb 23, 2015

Коментар
Подобни публикации