spacebg covers

нов рекорд - астрономите откриха още по-далечна галактика чрез комбиниране
Мисия: Hubble Space Telescope


Нов рекорд - астрономите откриха още по-далечна галактика.

Чрез комбиниране силите на "Хъбъл" и "Спицер" астрономите са поставили нов рекорд за откриването на най-отдалечената галактика. Тя се появява като размито петънце на изображенията и е с размер само една малка част от размера на нашата галактика но предлага поглед назад във времето, когато Вселената е била само на 3% от сегашната си възраст. Новооткритата галактика е именувана "MACS0647-JD" и отстои от нас на шеметните 13,3 милиарда светлинни години, което я поставя около 420 милиона години след Големия взрив.

Всъщност за тази находка са използвани три инструмента - два изкуствени и един естествен. Преди да достигне Хъбъл и Спицър, светлината е била концентрирана и съответно галактиката е увеличена от масивен галактичен куп, който е създал вече добре познатия ефект на гравитационната леща.
Увеличаване Новооткритата галактика е много млада и е с размер само една малка част от размера на Млечния път. Обектът се наблюдава само 420 милиона години след Големия взрив. Това изображение е получено на 5-ти октомври от камерите "WFC 3" и "ACS" на Хъбъл. Credit: NASA, ESA, and M. Postman and D. Coe (STScI) and CLASH Team.8 милиарда години след началото на пътуването, светлината заобикаля масивното галактично струпване "MACS J0647+7015". Гравитацията на клъстера увлича светлината в резултат на което бледата галактика се появява няколко пъти по-ярка, отколкото би се наблюдавала без този ефект.

Анализите показват, че MACS0647-JD е с диаметър по-малък от 600 светлинни години. Въз основа на наблюденията върху малко по-близки галактики астрономите са достигнали до извода, че една типична галактика на подобна възраст трябва да бъде с диаметър около 2000 светлинни години. За сравнение, диаметрите на Големия Магеланов Облак и Млечния път са около 14 000 и 150 000 светлинни години съответно.

Учените са заключили, че тези обекти са градивните елементи на галактиките. През следващите 13 милиарда години, десетки, стотици или дори хиляди от тях ще се слеят образувайки днешния облик на Вселената.

Галактиката е наблюдавана през 17 филтри, обхващащи светлината от близките ултравиолетови до близките инфрачервени лъчи. MACS0647-JD се появява като много червен обект, който обаче не блести в действителност с червена светлина, а просто е изместен в далечните червени и инфрачервени дължини заради всеобщото разширение на Вселената. MACS0647-JD има червено отместване 11 - най-високото измерено до момента.

Освен че сама по себе си галактиката е откритие, тя служи и за изучаване на клъстера. Галактическото струпване е увеличило общо осем галактики, и техните позиции позволяват да се състави карта на масите в него. Оказва се, че клъстера се състои предимно от тъмна материя, която е една от най-загадъчните субстанции в космоса.

Снимките на галактиката в най-голямата дължина на вълната са получена от Спицер и те са от ключово значение защото доказват, че галактиката действително е на огромното разстояние от нас. Предвижда се, Спицер да проведе по-задълбочени изследвания и да извърши оценка на възрастта и количеството прах в нея.

Откритието е станало от анализа на изображения показващи хиляди увеличени обекти от гравитационните лещи. Новият шампион е вторият открит от тази програма, която изучава 25 масивни купа. Предишния рекордьор е галактика, съществувала когато Вселената е била на възраст 490 милиона години или 70 милиона години по-късно от новата.

Учените се надяват да продължат да използват Хъбъл за търсене на галактики-джуджета в ранните епохи. Ако се окаже че тези галактики са многобройни, тогава те биха могли да осигурят енергията, която е нажежила мъглата от водород покриваща цялата вселена тогава. Този процес се нарича йонизация. Рейонизацията след това е направила Вселената прозрачна за светлината.

  • 1192
  • 0
  • Nov 19, 2012

Коментар
Подобни публикации