spacebg covers

Опортюнити е в долината маратон и изследва глините на Марс
Мисия: Spirit and Opportunity


Увеличаване Това е първата червена зона изследвана от Опортюнити в долината Маратон. Снимката е в суров вид, но екипът на "Pancam" може съвсем лесно да я оцвети. По-важното е, че роувърът за първи път в историята на червената планета се е натъкнал на глина. NASA / JPL-Caltech / Cornell / ASU


Старият роувър продължава своя круиз из Маратон и е изпратил доказателства за течаща марсианската вода, също и намеци за една древна среда, която е била изключително благоприятна за появата на живот.

Маратон е долина, която реже западния ръб на Индевър в продължение на около 330 метра и най-отличителното там са глините. Тези минерали се забелязват в скалните разкрития и се появяват в наситено червени цветове, по-червени от всичко на червената планета. Те са се формирали в сравнително неутрални води и предоставят убедителни доказателства, че водата която пием е много подобна на водата, която е изпълвала много отдавна долината "Маратон" на Марс.

Работната хипотеза е, че дъното на Маратон е било набраздено с мрежа от фрактури. Тези фрактури осигуряват сравнително пропускливи зони, по които течностите могат да мигрират и след миграцията произвеждат местната промяна на цвета и химията, която се отразява пряко на минералогията на скалите.

Опортюнити е забелязал много места в Маратон, които свидетелстват че през тях е преминала течаща вода през пукнатини. Марсоходът е прекарал няколко месеца в изследване на тези разкрития и вече е установено, че наредбата на глините съответства на пукнатините. За по-пълна картина се предвижда Опортюнити да картографира цялото дъно на долината, като целта е да се види как се разпределят глините и в какви геоложки слоеве участват.

След изследването на три различни целеви петна, учените са установили за първи път, че тъмночервените скали са с ниско съдържание на силиций и желязо. Ниското съдържание на желязо, на иначе желязната планета, е нещо ново, което е доста интересно и също подлежи на обяснения.

Седмата марсианска зима наближава и вече е време Опортюнити да се приготви за нея. Роувърът се държи изключително добре, производството на електроенергия е задоволително, но заради ниските температури и по-късия ден, нивата на мощността са паднали, което означава, че марсоходът трябва да се отправи към удобните южни склонове.

За тази цел, планът е през октомври старият роувър да започне спускане в по-дълбоката част на долината и докато трае разходката, работата по картографирането на пода да продължи. След това, към края на октомври, ще се паркира на някой склон в южната част на долината. Инженерите се надяват, че Опортюнити все пак ще може да се движи и през зимата, дори да произвежда наука.


  • 1070
  • 0
  • Oct 7, 2015

Коментар
Подобни публикации