spacebg covers

опортюнити скоро ще отбележи десет години на марс и марсоходът все още е функционален
Мисия: Spirit and Opportunity


Опортюнити скоро ще отбележи десет години на Марс и марсоходът все още е функционален.

Сега, машината се е отправила към дестинация наречена "Solander Point", която представлява много по-висока купчина от геоложки наслоявания от района, в който работеше през последните 20 месеца - "Cape York". И двете области са сегменти от западния ръб на големия кратер "Ендевър" (22 км в диаметър).
Увеличаване Панорамната камера на Опортюнити показва новата целева област "Point Solander". Снимката е направена по време на 3325-ия марсиански ден от мисията или 01 юни 2013 год. Цялата южна сцена е представена в изкуствени цветове, което се прави с цел да се видят интересните забележителности на хоризонта. Това са "Point Solander", "Botany Bay" и "Cape Tribulation". Botany Bay представлява топографско седло между двата основни рида формиращи западния ръб на Ендевър, което е осеяно със седиментни скали. Опортюнити на път към Solander Point ще обърне внимание и на тях. Обширните скални слоеве са очевидни в северната част на Point Solander и тези древни скали както и околните материали ще бъдат изследвани подробно от старият марсоход. Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.Освен геоложките забележителности, Solander Point предлага благоприятен северен наклон, който е необходим за успешното зимуване на роувъра. Очаква се марсианската зима да настъпи през февруари 2014-та и тогава 15 градусовия северен склон ще осигури жизненоважната слънчева светлина за Опортюнити.

Двойката марсоходи стартираха през далечната 2003 год. - Спририт на 10 юни, Опортюнити на 7 юли съответно. И двата апарата кацнаха на Марс през януари 2004 год. Основната им мисия беше само три месеца, която всъщност доста бързо приключи спрямо многогодишния им живот след това. Двойката роувъри откриха доказателства за мокри места на древния Марс. Спририт приключи дейността си по време на четвъртата марсианска зима през 2010 година. Опортюнити показва симптоми на остаряване, като загуба на движение в някои възли, но продължава да произвежда научни данни.

Малко преди да напусне Cape York миналия месец, Опортюнити използва специалния инструмент за скална абразия, рентгеновия спектрометър и микроскопската камера, за да изучи една скала, наречена "Есперанс". Анализа показва, че тя е изградена от комбинация от елементи, сочещи глинест състав.

Според учените, Есперанс резултатите са едни от най-важните констатации за цялата мисия. Съставът на скалата разказва мокрите условия на древния Марс.

Нос Йорк съдържа само няколко метра вертикален напречен разрез. Solander Point разкрива около 10 пъти повече и учените се надяват там да изучат как се е променяла околната среда през различните етапи от историята на планетата.

  • 1876
  • 0
  • Jun 10, 2013

Коментар
Подобни публикации