spacebg covers

опортюнити упорито се приближава към ръба на кратера -индевър-
Мисия: Spirit and Opportunity


Опортюнити упорито се приближава към ръба на кратера "Индевър".

Забележителното е, че ровъра пътува към него вече три години и по линията на тази дългосрочна дестинацие е изминал вече 18 км, откакто отпътува от кратера "Виктория" през август 2008 г. Остават му само още около три километра до ръба на Индевър.

Членовете на екита са избрали точката в която Опортюнити ще докосне кратера, да се нарича "Спирит". Няма нужда да упоменавам, че името е в чест на наскоро приключилата мисия на неговия брат - близнак Спирит.
Този кос изглед с умерено вертикално преувеличение показва част от ръба на кратера "Индевър" където ще се помески точката "Спирит". NASA / JPL-Caltech / Университет. в Аризона

Кратера "Индевър" предлага място за много продуктивна работа на Опортюнити. Кратера е с диаметър 22 км или над 20 пъти по-широк от кратера Виктория, който беше изследван от ровъра две години. Орбиталните наблюдения показват, че по западния ръб се намират хребети осеяни с оголени скали които са апетитна цел за изследване. "Спирит" е точка намираща се в южния край на един от тези хребети носещ името "нос Йорк", в западната част на Endeavour.
НАСА

  • 1827
  • 0
  • Mar 20, 2012

Коментар
Подобни публикации