spacebg covers

Остават три месеца до историческата среща с Плутон
Мисия: New Horizons


Това е цветно изображение на Плутон и най-голямата му луна - Харон. То е направено от Нови хоризонти на 9 април. Разстоянието е 115 000 000 км - приблизително разстоянието между Слънцето и Венера. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Най-бързият космически кораб е пътувал най-дълго време и е изминал най-далечното разстояние - повече от девет години и 4,7 милиарда километра, отколкото всяка космическа мисия в историята за да достигне своята основна цел. С прелитането покрай Плутон и неговите най-малко пет луни на 14 юли, ще завърши първичното проучване на класическата Слънчевата система. Тази мисия също отваря вратата към една изцяло нова "трета" зона изпълнена с мистериозни малки планетни тела в пояса на Куипер.

Космическото изследване на Слънчевата система стартира през ерата, когато са се изучавали Венера и Марс за първи път в началото на 1960г. След това, разузнаването продължава с първите погледи към Меркурий, Юпитер, Сатурн през 1970 г. и Уран, Нептун през 1980г.

Пристигането на космически апарат в третата зона, отвъд газовите гиганти, не е било приоритет на науката в продължение на години. Но в началото на 2000г., пояса на Куипер и особено системата на Плутон са превърнати в основен приоритет за изследване през следващото десетилетие.

"Нови Хоризонти" е компактна, лека и силно технологична сонда, която е първата разузнавателна мисия с основна цел Плутон и отвъд. Плутон е най-големият известен орган в пояса на Куипер, който притежава азотна атмосфера, сезонност, видими белези по повърхността, леден интериор и най-малко пет луни. Сред тези луни, най-голямата е Харон, която е с вероятност също да притежава атмосфера, а съвсем скоро се установиха и признаци на активност, а заради сложното гравитационно взаимодействие може би там съществуват и разтопени области или вътрешни течни океани. Харон се превръща в истинска изгряваща звезда от гледна точка на научния интерес.

В момента, космическият кораб е по-близо до Плутон, отколкото Земята до Слънцето, но системата все още се появява като ярки точки в далечината. Екипите управляващи мисията, използват тези изображения за да усъвършенстват познанията си за местоположението на Плутон и умело да придвижват Нови Хоризонти към целевата точка, която отстои на 12 500 км от повърхността на планетата-джудже. Това насочване е критично, тъй като компютърните команди, които ще ориентират космическия кораб и ще управляват научните инструменти се основават на точното време и място.

Мисията няма да приключи през юли защото Нови Хоризонти ще изпраща събраните и съхранени данни към Земята цели 16 месеца. След това, да се надяваме ще предстои поне още едно прелитане покрай някое от вече набелязаните студени и тъмни тела носещи се в пояса на Куипер.


  • 995
  • 0
  • Apr 16, 2015

Коментар
Подобни публикации