spacebg covers

Откриха двойка тежки бели джуджета


Увеличаване Тази художествена интерпретация показва двойката бели джуджета в центъра на мъглявината "Henize 2-428". След около 700 милиона години звездите ще се слеят и събитието ще породи ослепителен здрив на свръхнова "Тип Iа". Ефектът може да се наблюдава от всички краища на Вселената и някога, неговата светлина, може да послужи на някой далечен астроном да измери разстоянието до нас, да открие разширението, дори и тъмната енергия във Вселената. Credit: ESO/L. Calçada


Астрономите са открили двойка изненадващо масивни бели джуджета в сърцето на планетарната мъглявина "Henize 2-428". Обикаляйки една около друга, звездите постепенно скъсяват дистанцията помежду си. Изчисленията сочат, че след около 700 000 000 години те ще се слеят и резултатът ще бъде огромна експлозия на свръхнова.

Белите джуджета са малки, но изключително плътни звездни останки, които всъщност представляват компресирани и оголени ядра на звезди, подобни на нашето Слънце. Новооткритата двойка е с обща маса около 1,8 пъти тази на Слънцето, което всъщност е най-масивната двойка бели-джуджета открита в космоса.

Изучаването на подобни партньори е много важно, защото те са в основата на свръхновите "Тип Ia", благодарение на които знаем повечето свойства и размера на цялата Вселена. Екипът, открил този чифт, първоначално се е опитвал да разреши друг проблем. Те са искали да разберат на какво се дължат асиметричните форми на няколко планетарни мъглявини, една от които е "Henize 2-428".

Откритието е направено с помоща на VLT, който е идентифицирал не една, а две двезди в центъра на мъглявината. Това подкрепя теорията, че двойката централни звезди може да е причината за неправилните форми.

По-нататъшните наблюдения са показали и масите на белите джуджета, което всъщност е изненадата. Астрономите са открили, че всяко едно тежи съвсем малко по-малко от Слънцето и че орбитират помежду си на всеки четири часа. Те са достатъчно близо едно до друго, за да чувстват осезателно ефектите на общата теория на относителността, според която трябва да губят гравитационна енергия и постепенно да се приближават спираловидно. В крайна сметка те ще се слеят в един обект през следващите 700 милиона години.

Получената звезда ще бъде толкова огромна и в същото време изгоряла, че нищо не може да спре нейния колапс. Отговорът ще бъде една титанична експлозия, която астрономите наричат "свръхнова Тип Ia". Причината за този тип експлозии е чисто теоретична, но двойката звезди в "Henize 2-428" е нещо истинско. Характерната особеност на свръхновите Тип Іа е, че те са сравнително еднакви. Това ги превръща в идеалните стандартни "бомби", които се наблюдават от време на време в различните краища на Вселената. След като ги уловят, анализа на светлината разкрива разстоянието до системата, галактиката и маркира общите граници на Вселената. Те са изиграли ключово значение за откритието, че разширяването на Вселената всъщност се ускорява заради тъмната енергия.

Новата система е изключително загадъчна, но нейното изучаване със сигурност ще е с важни последици за природата на свръхновите "Тип Ia", което от своя страна е много важно за цялата космология.


  • 971
  • 0
  • Feb 25, 2015

Коментар
Подобни публикации