spacebg covers

Откриха изключително мощно магнитно поле около черна дупка


Увеличаване Това художествено изображение показва околностите на свръхмасивна черна дупка. Самата черната дупка е заобиколена от много горещ акреционен диск и по-далечен прашен тор. Освен това, черната дупка изстрелва две високоскоростни струи от материя, които може да пропътуват огромни разстояния в космоса. Сега, наблюденията с ALMA разкриват много силно магнитно поле в основите на струите и то най-вероятно участва в тяхното производство. Credit: ESO/L. Calçada

Астрономите с помощта на "ALMA" са открили свръх интензивно магнитно поле, по сила отвъд всичко известно до момента. Магнитното поле е в ядрото на далечна галактика и то се генерира много близо до хоризонта на събитията на свръхмасивната черна дупка там.

Свръхмасивните черни дупки, често са маси милиарди пъти масата на Слънцето и те са разположени в центровете на почти всички галактики във Вселената. Черните дупки, често поглъщат огромни порции материя, която формира обширни акреционни дискове около тях. Но докато повечето вещество попада или се поглъща от дупката, една малка част от него може да избяга миг преди улавянето и то се отправя в космоса със скорост близка до тази на светлината, формирайки двойка свръхенергични струи. Как всъщност се случва това, е един от не много добре изяснените въпроси. Водещия заподозрян са силните магнитни полета, които действат много близо до хоризонта на събитията и помагат на материята да избяга от зейналите челюсти на тъмнината.

До момента обаче, са зарегистрирани само слаби магнитни полета, далеч от черните дупки - на няколко светлинни години. В новото проучване екип от астрономи с помощта на радиомасивът "ALMA" откриват сигнали пряко свързани със силно магнитно поле много близо до хоризонта на събитията на свръхмасивна черна дупка разположена в далечната галактика "PKS 1830 -211". Това магнитно поле се намира точно на мястото, където материята внезапно е изстреляна от черната дупка, под формата на струя.

Екипът е измерил силата на магнитното поле, чрез изучаване на начина, по който светлината се поляризира, когато се отдалечава от черната дупка. Поляризацията е важно свойство на светлината и то е широко използвано в ежедневието, например при слънчевите или 3D очилата. Но когато природата произвежда поляризирана светлина, това може да се използва за измерване на магнитните полета през които светлинните лъчи преминават. В случая с ALMA, светлината е преминала през материя намираща се много близо до черната дупка - място изпълнено с високо намагнетизирана плазма.

Астрономите след това прилагат нова техника на анализ и са установили, че посоката на поляризация на радиацията идваща от центъра на PKS 1830-211 е завъртяна. Тази поляризация е стотици пъти по-висока от най-високата открита някога във Вселената и тя се причинява от въртящо се магнитно поле което е само на няколко светлинни дни от хоризонта на събитията и което всъщност е двигателя на струите извиращи от дупката. Тези резултати и бъдещи проучвания, ще помогнат да се разбере какво наистина се случва в непосредствена близост на свръхмасивните черни дупки.


  • 821
  • 0
  • Sep 9, 2015

Коментар
Подобни публикации