spacebg covers

Пирамиди на кометата "Чурюнов-Герасименко"
Мисия: Rosetta


Увеличаване Скалата "Хеопс" фотографирана от тесноъгълната камера на 19 септември 2014 г.. Разстоянието е 28,5 км. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Научната система за изображения "OSIRIS", работеща на борда на Розета, предоставя грандиозен поглед върху един от многото скални блокове, които покриват повърхността на кометата. Скалата е с размер около 45 м в диаметър и тя е един от най-големите камъни на повърхността, която се откроява сред група скали, разположени сред гладък регион.

Тези камъни напомнят на учените за най-известните египетски пирамиди в Гиза, затова скалата е наречена "Хеопс" на най-голямата от тези пирамиди. Тя е била построена като гробница за фараона Хеопс (известен също като Kheops или Хуфу) около 2550 г. пр.н.е..

Хеопс е забелязана за първи път в изображения, получени в началото на август, още при пристигането. Постепенно, скалата се откроява все повече, на изображенията с все по-висока резолюция. Също като много други камъни, Хеопс прави впечатление не само физически, но също така и с леко по-ярка повърхност спрямо по-тъмния материал около него. Ако се вгледаме по-внимателно, върху повърхността на камъка се забелязват по-тъмни петна, които са доста сходни по цвят със околния терен.

Това изглежда почти както прахта, която покрива повърхността на кометата и която също се е наслоила във вдлъбнатини по камъка. Всички останали свойства на скалата обаче, все още са загадка. От какво е направена, какви са нейните физични свойства, включително плътност и строеж, как е образувана? Всичко това, предстои да бъде установено от Розета през следващите месеци.

Едно от нещата, които ще търси сондата е, дали тези скали са оголени в следствие кометната активност или са свлечени от гравитационното поле на ядрото. Розета трябва да е в състояние да улови промени, ако причината е първата. Космическият кораб вече обикаля само на 10 км от повърхността, което означава, че съвсем скоро ще има още по-подробни снимки на тези структури.

Увеличаване Това е контекстно изображение, направено по време на пристигането от разстояние 130 км. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

УвеличаванеCredits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Тези четири-образа са от тесноъгълната камера и са направени на 8 октомври от разстояние 16,9 км от центъра на кометата, така че показват повърхността от приблизително 15 км височина. Панорамата обхваща долната част от едната страна на по-големия дял на ядрото. Този район е дом на множество разпръснати големи камъни, включително и Хеопс. Камъкът се вижда в горното ляво изображение и погледнат от този ъгъл наистина наподобява на пирамида, само че, неговата височина е около 25 м и ширина 45 м. За справка, реалната пирамидата в Гиза е 139 метра висока, а диаметъра на основата е 230 метра.

Ако се вгледаме в профила на кометата, особено в долното дясно изображения се забелязват също така интересните и драматични скални "кули", които в момента също са в графата "мистерия".
УвеличаванеImage Credit: ESA/Rosetta/Philae/CIVA


Още едно забележително изображение от Розета. То по-точно е от камерата на Фила, която е фотографирала кометата, която се е появила рязко зад един от слънчивите масиви. Изображението е от 7 октомври и забележителното е, че вече ясно се виждат потоците от прах и газ струящи от ядрото.

Точната дата за кацането на Фила вече е известна и тя е 12 ноември 2014 год. На изображението също може да се види "точката J", която е целевата зона. Това е последното изображение от Фила което ще видим когато двата апарата са съединени. Следващата снимка ще бъде направена малко след раздялата, което ще е нещо като последно сбогом с орбиталния апарат.

Тази снимка е рожба на системата за правене на изображения "CIVA", която е един от десетте научни инструмента на борда на Фила. Тази система се състои от общо седем камери, разположени около горната част на ландера, включително един визуален/инфрачервен микроскоп, както и един спектрометър. За да се получи този кадър са съединени две отделни снимки, едната направена с крадка експозиция, другата с по-дълга. Това се прави с цел, да се улови целия динамичен диапазон на сцената - от светлите части на слънчевите панели до тъмното ядро на кометата и тъмната изолация покриваща космическия кораб.
УвеличаванеТова са най-точните размери на ядрото до момента, определени въз основа на изображения от Розета. Най-вероятно тези числа ще се изменят леко, когато данните и съответните анализи станат по-точни. Останалите моментни стойности на ядрото са тук. Credits: Image: ESA/Rosetta


  • 1471
  • 0
  • Oct 15, 2014

Коментар
Подобни публикации