spacebg covers

планината която ще изследва куриозити вече се нарича -шарп- пла
Мисия: Mars Science Laboratory


Планината, която ще изследва Куриозити вече се нарича "Шарп".

Планината е разположена в средата на кратера "Гейл" и е открита от орбита през 1970 год. Учените предполагат, че тази планина може да съдържа улики за това дали условията на Марс някога са били благоприятни за поддържането на живота, такъв какъвто го познаваме на Земята.

Планината, е обект на изследване от мисията "Curiosity" на НАСА, и международна група от учени е решила да я нарече планината "Sharp" в чест на геолога Робърт П. Sharp (1911-2004), основател на планетарните науки, влиятелен учен и член на екипите на първите няколко мисии на НАСА до Марс.

Величествената планина Шарп, може да разкаже много за миналото на Марс. Някои по-долни слоеве от нея съдържат информация за езеро, което някога е изпълвало кратера Гейл. Апаратите от орбита са картографирали издайнически минерали в тези слоеве, които могат да се формират само във вода. Течната вода е отправната точка при индентифицирането на благоприятните условия за живот. Високите слоеве могат да бъдат депозити от навявания прах, след голямото изсушаване на Марс.

Планината "Шарп" изглежда е единственото място, което е запазило отпечатък от всички геоложки периоди на Марс и което е достъпно за изследване. Надеждата на мисията "Куриозити" е да открие доказателство за съществувала някога обитаемата среда, което от своя страна ще разкрие важна преломна точка от дълбоката история на планетата. Това е прехода, който е настъпил преди милиарди години когато водата на Марс е изчезнала.
Увеличаване Областта на кацане на Curiosity и предполагаемия маршрут, който ще измине апарата през две годишната основна мисия. Image credit: ASA/JPL-Caltech/ESA/DLR/FU Berlin/MSSS

Освен това, НАСА съобщава, че съвсем наскоро е проведен тест на работоспособността на научните инструменти на Куриозити и резултата е, че те са напълно функционални в условията на космоса. За да достигне Марс кораба също е провел успешна девет минутна маневра на курса си. По този начин, се очаква Куриозити да преполови пътя до Марс точно на 1 април. Очаква се приземяването да се извърши през инфарктния 5-ти август 2012год.

  • 1043
  • 0
  • Mar 30, 2012

Коментар
Подобни публикации