spacebg covers

плутон може да се окаже най-негостоприемната планета-
Мисия: New Horizons


Плутон може да се окаже най-негостоприемната планета!

Нови хоризонти е на път към системата на Плутон. Апарата измина почти шест години от общото 9,5 годишното пътувъне към най-външната част на слънчевата система.

В момента космическия кораб е събуден от зимен сън, с цел извършване на дейности по неговата поддръжка - главно коригиране насочеността на радиоантената за да се компенсира движението на Земята около нейната орбита. "Събуждането от зимен сън" започна на 5 ноември и ще продължи до 15 ноември. Тогава апарата ще заспи отново до началото на януари, когато ще се извърши по-обширно, почти цяло месечно събуждане.
Системата на Плутон или поне това което е известно до момента.

След откриването на най-новата луна, която все още носи каталожното име Р-4, учените имат следните опасения - те всъщност не знаят колоко луни има около планетата в действителност. Дори някои от тях се опасяват, че може да съществува и нещо като 3-Д пръстен, през който апарата да премине. Това опасение идва от възможността Плутон да притежава множество малки луни, които ще генерират въпросния пръстен изграден от отломки. Нови хоризонти ще профучи покрай планетата със скорост 14 километра в секунда и при тази скорост дори и частици по-малки от един милиграм може да проникнат през микрометеоритния щит и да повредят електрониката, горивните линии или сензорите.

Така че, за да се оцени тази опасност са се събрали около 20 световни експерти за да определят динамиката около планетата с помоща на най - съвременните астрономически техники за търсене на малки спътници и пръстени около отдалечени обекти. По време на този семинар са се провели серия от технически разговори и дискусии, които целят да разгледат всеки аспект на опасностите, които биха могли да представляват отломките и малките луни обикалящи в системата Плутон.

Учените са установили, че за да се смекчи опасността, трябва да се предприемат следните две стъпки.

Първо, системата на Плутон трябва да се изследва за още неоткрити спътници и пръстени. Най-добрите инструменти за това ще бъдат космическия телескоп Хъбъл, някои много големи наземни телескопи, и наблюдения от новата радио-система АЛМА, към която вече е изпратена поръчка за наблюдателно време.

След това, трябва да се планира алтернативен, по-безопасен маршрут през системата на Плутон в случай, че тези наблюдения покажат силно доказателство, че сегашната траектория е твърде опасна. Засега предварителните данни сочат, че алтернативната траектория трябва да премине през орбитата на Харон. Това място е избрано, защото гравитацията на Харон изчиства региона от отломки и създава безопасна зона.

Ситуацията е още по-сложна, защото отломките в системата на Плутон не могат да лежат в равнина, както при другите планети. Вместо това пръстена може да прилича на тороид (с форма на поничка) или дори да е почти сферичен 3-D облак ако отломките идващи от малките сателити имат високи скорости.

Въпросът дали системата на Плутон може да бъде опасна за Нови хоризонти остава отворен, но учените ще работят усилено през следващата година с всичко което разполагат - от компютърни модели до големите наземни телескопи и Хъбъл.

Източник: jhuapl

  • 1161
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации