spacebg covers

по-голямата луна на марс - -фобос- преминава директно пред -деймос-
Мисия: Mars Science Laboratory


По-голямата луна на Марс - "Фобос", преминава директно пред "Деймос".

Това е уловено на серия изображения получени от мисията "Кюриосити". На снимките ясно се виждат големите кратери на Фобос. Това е първата мисия, която е уловила от повърхността на Марс как едната луна засенчва другата.
По-голямата луна на Марс преминава пред по-малката от гледната точка Кюриосити. Събитието се е случило на 1-ви август, 2013 год. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.Тези наблюдения помагат на учените да придобият още по-точни знания за орбитите на спътниците. Когато орбитите на двете малки луни се определят съвсем точно, тогава ще може да се измерят приливите и отливите които оказва Фобос върху твърдата повърхност на Марс. Вече е почти сигурно, че тази луна съвсем леко повдига твърдата повърхност на червената планета. Освен това, прецизното измерване орбитата на Деймост ще покаже дали и тя, подобно орбитата на Фобос се променя.

Фобос много бавно се приближава към Марс. Но орбитата на Деймос може да бъде съвсем друга, тази луна може бавно да се отдалечава от планетата.

Диаметъра на Фобос е по-малко от един процент диаметъра на нашата Луна. Но той обикаля около Марс много по-близо и това прави възможно да изглежда на половина колкото Луната ако го погледнем от повърхността на червената планета, от което сега се е възползвал Кюриосити.

  • 1165
  • 0
  • Aug 20, 2013

Коментар
Подобни публикации