spacebg covers

прашен дявол на марс- следобедната вихрушка е з
Мисия: Mars Reconnaissance Orbiter


Прашен дявол на Марс!

Следобедната вихрушка е заснета от камерата HiRISE, която ни разкрива колона от прах с дължина повече от 800 метра. Изображението е направено на 16 февруари, 2012 год., докато сондата преминава над региона "Amazonis Planitia" в северната част на Марс. В наблюдаваната зона често се забелязват ивици по пясъка, оставени от предишни вихри или прашни дяволи.
Mars Reconnaissance Orbiter е фотографирал впечатляващ прашен дявол, който образува дълга сянка по повърхността на Марс. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of ArizonaНовото изображение е направено когато планетата е най-отдалечена от Слънцето. Точно както на Земята, ветровете на Марс също се захранват от слънчевата топлина. В момента слънчевите лъчи са най-слаби на Марс, но прашните дяволи продължават да кръстосват повърхността и почистват прясно депозирания прах. Активния дявол, който забелязва апарата е около 30 метра в диаметър.

Прашните дяволи се срещат и на Земята. Те представляват въртящи се колони от въздух, които издигат прах от повърхността. За разлика от торнадото, прашния дявол обикновено се формира в ясен ден, когато земята се нагрява от Слънцето, която от своя страна затопля въздуха точно над нея. Когато топлия въздух в близост до повърхността се издигне бързо през иначе по-хладния въздух над него, въздухът може да започне да се върти при определени условия, който ефект наблюдаваме като "прашен дявол".

Източник: НАСА

  • 1305
  • 0
  • Mar 25, 2012

Коментар
Подобни публикации