spacebg covers

предстои нова краткотрайна мисия на наса която ще изследва слънцето през
Мисия: EUNIS


Предстои нова краткотрайна мисия на НАСА, която ще изследва Слънцето.

През шестте минути полет новата мисия "EUNIS" ще събере информация за начина, по който материята се придвижва през слънчевата атмосфера и понякога причинява избухвания, които достигат чак до Земята. EUNIS е съкращение от "Extreme Ultraviolet Normal Incidence Spectrograph" и стартът е насрочен за 23-ти април 2013 год. По време на своето пътешествие, апаратът ще извършва специални снимки на звездата на всеки 1,2 секунди. Очакванията са, тези снимки да проследят пътя на материята групирана в сложни потоци с различни температури през короната.
Увеличаване За разлика от конвенционалните изображения, EUNIS ще генерира светлинни "спектри", които показват линиите съответстващи на различните дължини на светлинните вълни. Тази информация, на свой ред разкрива температурите и химическите елементи изграждащи плазмата. Credit: NASA / EUNISУчените се опитват да изучат сложните движения на слънчевата материя, която представлява особен вид свръхгорещ газ или плазма, която постоянно се нагрява и охлажда, съответно се издига и отново потъва в дълбините, след всяка промяна на температурата. Картината се усложнява, защото освен температурата на нейното движение влияят и сложните магнитни полета.

Тези движения понякога достигат такива стойности, че дори и мощната слънчева гравитация не е в състояние да спре газовете. Тогава те могат да достигнат до най-далечните краища на слънчевата система, смущавайки работата на околоземните апарати по пътя си.

Как тази огромна енергия се придвижва през короната, изглежда че не е прост процес. За да се разбере това е необходимо да се комбинират различни видове сложни техники и наблюдения.

Техниката която ще използва EUNIS е известна като "спектроскопия". Когато направим снимка на Слънцето, тя предоставя много полезна форма на наблюдението, но съдържа само една дължина на вълната от светлината в даден момент. Спектрометърът, от друга страна не осигурява изображения по конвенционалния начин, но събира информация за това, какви количества светлина с различни дължини на вълната са налице. Но всяка дължина на вълната, представена на изображението като отделна спектрална линия, съответства на определена температура на материята. Това дава информация за това колко плазма с дадена температура е налице. Прихващането на много спектри по време на полета ще покаже как плазмата се загрява и съответно охлажда с течение на времето. Също така, всяка липсваща дължина на вълната съответства на някой химичен елемент, като хелий или желязо и по този начин спектроскопията също предоставя информация за количеството на тези елементи. Всяка спектрографска снимка от EUNIS ще обхваща почти една трета от слънчевия диск.

Това ще бъде третата спектрографска евтина мисия посветена на Слънцето. Предишните бяха "Solar Extreme-ultraviolet Research Telescope" (SERTS) и "Spectrograph". При всеки полет, учените насочват вниманието си върху различен аспект от изследванията си. По време на този полет, инструментът ще наблюдава крайната ултравиолетова светлина с дължина на вълната от 525 до 630 Angstroms с по-добра чувствителност и по-голяма спектрална резолюция от всеки предишен инструмент. Този набор от дължини на вълните обхваща широк обхват от температури - от 25 000 до 10 милиона градуса по Келвин.

През шест минутния си прозорец, EUNIS е малко вероятно да наблюдава голямо изригване или коронарна ерупция (CME), но тъй като Слънцето в момента се намира в апогея на своя 11-годишен цикъл, най-вероятно тогава ще бъде доста активно.

  • 2319
  • 0
  • Apr 23, 2013

Коментар
Подобни публикации