публикуваха първото изображение на веста от орбита- даун изпрати първия близ
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Публикуваха първото изображение на Веста от орбита!

Даун изпрати първия близък образ на Веста. Това се случи на 18 юли 2011 год. и е първото изображение направено от орбита около тяло в астероидния пояс.

Важно е да се отбележи, че направената снимка е за целите на навигацията и показва Веста по-подробно от всякога. Когато Веста улови космическия кораб в орбита, разтоянието между тях беше 16,000 км. Инженерите изчисляват че снимката е направена в 22:00 PDT петък - 15 юли или 1 часа сутринта EDT в събота 16 юли.
http://dawn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/571329main_pia14313-full_full.jpg Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Веста е 530 км в диаметър и е втория най-масивен обект в астероидния пояс. Земните и базираните в космоса телескопи са правили изображения на Веста в продължение на около два века, но от техните снимки не може да се види много подробно повърхността.

"Ние сме в началото на изследването на може би най-старата повърхност в Слънчевата система", казва главния изследовател на мисията "Даун" - Кристофър Ръсел. "Този район от космоса е бил игнориран за прекалено дълго време. Досега получените изображения разкриват комплексна повърхност, която изглежда е запазила някои от ранните събития в историята на астероида. Освен това се регистрира яростната атака, която Веста е претърпял през еоните. "

Веста е източник на голям брой метеорити, които попадат върху Земята. Астероида в момента е на около 188 милиона километра от Земята. Екипът на мисията ще стартира събирането на научни данни през август. Наблюденията ще предоставят безпрецедентни данни, които ще помогнат на учените да разберат най-ранните глави от историята на нашата слънчева система. Данните също така ще помогнат да се проправи пътя за бъдещите космически мисии от човека.

След пътуване от близо четири години и изминато разстояние от 2,8 милиарда километра, Даун също е постигнал най-голямо йонно ускоряване от всеки космически кораб, като е променил скоростта си с повече от 6,7 км в секунда, което се дължи изцяло на йонните двигатели. Двигателите експулсират йони, за да създадат тяга, която осигурява по-висока скорост на космическия кораб, отколкото всяка друга технология, налична в момента.

Въпреки че кораба вече е заловен в орбита, пълната подходна фаза ще продължи около три седмици. По време на подхода, екипът на Даун ще продължи търсенето на възможни луни около астероида, като проучи повече навигационни снимки, отчитайки физичните свойства на Веста и и данните за калибриране.

В допълнение, навигаторите ще измерят силата на гравитационното поле около Веста, с която то привлича космическия кораб, за да се изчислят масата на астероида с много по-голяма точност. Това ще позволи да се усъвършенства времето за вмъкване в орбита.

Dawn ще прекара една година в орбита около Веста, а след това ще отпътува до втората дестинация - планета-джудже Церера, където ще пристигне през февруари 2015 г.
НАСА

  • 1193
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации