spacebg covers

Първа светлина за "ESPRESSO"


Увеличаване

Това цветно изображение показва спектрални данни от първата светлина на "ESPRESSO". Светлината идваща от една звезда е разделена на съставните и цветове. След това от снимката е зачеркнато всичко безинтересно, като данните от калиблиращия източник и тъмните пролуки между отделните светлинни канали. От интерес са множеството тъмни спектрални линии, които прерязват всеки цвят. Данните които носят са фундаментални за Вселената - от химическия състав на източника, до промените които е претърпяла светлината докато е пътувала към нас, включително дали е била погълната или е преминала през чужда атмосфера. Credit: ESO/ESPRESSO team

 

"Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations" (ESPRESSO) успешно проведе първите си наблюдения. Това е инструмент, инсталиран на "Много Големия Телескоп" (VLT), чиято задача е, да търси екзопланети със своята новаторска прецизност.

По същество, това е трето поколение спектрограф, който е наследник на изключително успешния инструмент "HARPS". Но HARPS може да постигне точност до около един метър в секунда при измерване на орбитални скорости, докато ESPRESSO се стреми да постигне точност само няколко сантиметра в секунда, благодарение на напредъка в технологиите.

Нещо повече, ESPRESSO не е просто еволюция на предишните инструменти, той всъщност може да се възползва от пълната сила на VLT, като обедини наблюденията от всичките четири телескопа, изграждащи обсерваторията и по този начин ще симулира 16-метров телескоп. Очакванията са, спектрографът да бъде ненадминат поне десетилетие.

Принципът е, че инструментът може да открие малки промени в спектрите на звездите, когато около тях орбитират планети. Това е метода на радиалната скорост и той действа, защото гравитационното привличане на планетата влия върху звездата, като я кара леко да потрепва. Колкото по-малко масивна е планетата, толкова по-малка е амплитудата, а за евентуално животопотдържащи или леки екзопланети, трябва инструмент с много висока точност. С тези характеристики, ESPRESSO ще може да засече някои от най-ниско масивните планети, които някога са откривани.

В момента се провеждат тестови наблюдения на звезди с вече известни планети и данните се сравняват със съществуващите от HARPS. Изводът е, че ESPRESSO може да получи подобни данни по качество с драстично по-малко време на експозициите.

Въпреки, че основната цел е да се откриват и изучават нискомасови планети, новият инструмент всъщност ще бъде най-мощното в света средство, с което да се види дали физическите константи на природата са се изменяли когато Вселената е стареела. Такива малки промени се прогнозират от някои теории за фундаменталната физика, но никога не са били наблюдавани.

Когато заработи "Екстремно Големият Телескоп", тогава следващото поколение спектрограф "HIRES", който в момента е на ниво дизайн, ще позволи откриването и характеризирането на още по-малки и по-леки екзопланети, както изучаването и на техните атмосфери.

Сега, важното е, че се пуска в действие инструмент, който е резултат от усилията на много учени за много време. Трябва да се отдаде заслуженото на всичките инженери, астрономи и администрация, които не само са сглобили инструмента, но са изработили и много сложната оптика, която обединява светлината от четирите телескопа на "VLT Unit".


  • 846
  • 0
  • Jan 25, 2018

Коментар
Подобни публикации