spacebg covers

пътят до марс е безопасен- в момента всички сме в очакване на -седемте
Мисия: Mars Science Laboratory


Пътят до Марс е безопасен!

В момента всички сме в очакване на "седемте минути терор", през които Куриозити ще кацне на Марс, и които, както подсказва името са най-критичният етап от иначе доста амбициозната мисия до червената планета, ако не и най-амбициозната до момента.

Но дори още не достигнал повърхността, ровърът вече е изпълнил една важна научна задача. Той е картографирал радиационната обстановка в междупланетното пространство до Марс. Това е много важно, защото същият път, рано или късно, ще се извърви от астронавти, които както знаем са силно уязвими от радиацията. В това отношение, през последните девет месеца, Куриозити функционира като дубльор-астронавт, който се излага на същите космически лъчения с които се очаква да се сблъскат и хората.
Куриозити пътува до Марс във вътрешността на капсула, която е подобна на капсулите в които пътуват и хора. Credit: NASAПо време на 550 милионния километров път до Марс, корабът е преживял общо пет слънчеви избухвания. За разлика от предишните мисии до Марс ровърът е оборудван с уред, който измерва космическата радиация. Това е "Radiation Assessment Detector" или "RAD", който брои космическите лъчи, неутрони, протони и други частици които притежават широк спектър от биологично опасни енергии. Този инструмент след кацането също ще измерва и радиообстановката на повърхността на червената планета, които данни също ще бъдат безценни за бъдещата човешка колонизазия.

В момента обаче апарата е поместен във вътрешността на транспортната капсула и конфигурацията е абсолютно същата, която се очаква да бъде, когато и хората започнат да пътуват до Марс. По този начин инструментът измерва точното количество радиация която би-получил и намиращ се на неговото място човек.

До момента теоретичните модели не могат да дадат никакви прогнози, дори и с помощта на най-мощните суперкомпютри. Проблема е, че когато високоенергийните частици от космическите лъчи или излъчени от Слънцето, ударят космическият кораб те пораждат спрей от вторични частици, които от своя страна се сблъскват с други молекули. Ситуацията става доста сложна и само инструмент поставен в реалните условия може да разкрие истинската картина.

Предварителната обработка на данните от RAD показват доста обнадеждаваща картина. Оказва се, че само частиците от най-силните слънчеви бури успяват да преодолеят "металната кожа" на кораба и да достигнат до "астронавта". Другото благоприятно нещо е, че заредените частици, които проникват през корпуса са забавени и и фрагментирани от множеството взаимодействия.

Учените казват че не само стените допринасят за благоприятната обстановка. Принос имат и резервоарите с хидразин и другите компоненти. Тази информация е много важна за разработването на дизайна на космическия апарат който ще пренася хора. След добрата новина, че пътя до Марс като цяло е достъпен за човешки екипаж, RAD е изключен на 13 юли заради подготовката за кацането. След като ровърът се озове в кратера "Гейл" и преминат всичките процедури по проверка състоянието на системите, научните инструменти, комуникацията и обновяване на управляващия софтуер, инструмента ще бъде включен отново. Тогава ще получим и важната информация в каква радиация ще работят астронавтите на Марс.

До момента никой не е измервал радиацията на повърхността на друга планета. Куриозити ще бъде първата машина, която се очаква да направи това.

А сега от нас се иска само търпение и да "стискаме палци" седемте минути, които ще настъпят късно вечерта на 5-ти август калифорнийско или 8:30 часа българско бреме на 6-ти август, да преминат безупречно, както протича всичко до момента с тази мисия. Вече премина успешно и третата маневра, остава само една, управляващия софтуер е ъплоудван и тестван, проведени са редица успешни симулации, комуникационните сателити на Марс и Земята са подредени правилно, наземният екип е в отлично настроение и всички са уверени в успеха.

Всичко това говори, че НАСА е почти сто процента сигурна в успеха, което си личи и от медийната изява, която е подготвила. Кацането ще се излъчва директно на огромен светодиоден дисплей и почти ежедневно протичат пресконференции, онлайн разговори, и в момента съществува вълна от привърженици в социалните мрежи.

Ние от другият край на земното кълбо, също не сме безучастни към това велико събитие. Създаден е Фейсбук профил от "Марсианско общество България", където ще се следи самото кацане и всички новини свързани с него. Който желае може да се присъедини.

Дано в ранния понеделник, когато повечето хора ще са на работа, по радиото, телевизията или в интернет да чуем за едни страхотна, за други не чак толкова значима новина, че Марс се е сдобил с нова изследователска машина, която обаче се очаква да разкрие историята на червената планета, която все си мисля че ще бъде и нашата история, нищо че сме на Земята. Успех.
Увеличаване х 2 Инструментът "RAD" наблюдава потоците от заредени частици по време на дългото пътуване до Марс, за което време се случиха пет енергийни слънчеви събития. Данните са сравнени със данните получени от космическият апарат "ACE", който обаче работи много по-близо до Слънцето. Измерванията от MSL са първите правени в по-дълбокия космос и зад защитна преграда, а получените данните показват, че условията са благоприятни за човешки екипажи. Credit: NASA/ACE/RAD

  • 1605
  • 0
  • Aug 3, 2012

Коментар
Подобни публикации