радиотелескопа -atacama large millimeter-submillimeter array- (alma) вече е факт


Радиотелескопа "Atacama Large Millimeter/submillimeter Array" (ALMA) вече е факт.

Неговия старт беше открит на официална церемония в отдалечената чилийска пустиня "Атакама". Това събитие бележи завършването на всички основни системи на гигантски телескоп и бележи официалния преход от строителен проект в пълноправна обсерватория.

За изграждането на ALMA е било необходимо партньорството между Европа, Северна Америка и Източна Азия в сътрудничество с Република Чили.
Увеличаване Това е платото "Chajnantor", където е разположен радиомасивът "ALMA". Големите антени са с диаметър 12 метра, а по-малките съответно 7 метра. Clem & Adri Bacri-Normier (wingsforscience.com)/ESOРадиомасивът се състои от общо 66 антени разположени 5000 метра над морското равнище. Всички те, вече са монтирани и в момента се тестват преди да влязат в експлоатация. ALMA наблюдава Вселената в светлинен спектър, в който са работили много малко инструменти до момента. Обектите които излъчват милиметровите вълни са обикновените молекули. Също, този спектър позволява да се вникне в подробностите относно раждането на звездите и планетите, както и да се наблюдават обекти от много далечната Вселена.

Антените на масива са петдесет и четири 12-метрови и дванадесет по-малки, 7-метрови в диаметър. Всички те работят като един самостоятелен телескоп. Всяка антена събира радиацията идваща от космоса и я фокусира върху приемника. След това, сигналите се обработват от специализиран суперкомпютър.

Разположението на антените е специално, което позволява възможността те да бъдат подреждани в различни конфигурации при което максималното разстояние между тях може да варира от 150 метра до 16 км.

Строителството на обсерваторията започва през 2003 год. Общата стойност е приблизително 1.4 млрд. долара.

Но дори и частично изграден, телескопът вече е направил множество интересни открития. Едно от тях е, че бумът при формирането на най-първите звезди е започнал много по-рано отколкото астрономите са смятали до момента.

Разбирането кога са се родили най-първите звезди във Вселената е много важно, защото те са образували огромните резервоари от газ и прах, необходими за формирането на следващото поколение звезди и планети. За да се изследват подобни обекти обаче е необходимо да се надникне в най-първите галактики, които са толкова далечни, че светлината им е пътувала милиарди години, докато достигне до нас.

Те са изследвани от много инструменти, но когато частично изградената ALMA е влязла в експлоатация, учените са изненадани да установят, че много от далечните прашни галактики се намират още по-далеч от очакваното. Това означава, че те са се обогатили с прах преди около 12 милиарда години, или цял милиард години по-рано, отколкото се смята досега.

Две от тези галактики дори са най-отдалечените подобни структури. Те са толкова далечни, че светлината им е предприела своето пътуване, когато Вселената е била само на един милиард години. Нещо повече, в една от тях се наблюдава огромни залежи от вода. Тези молекули, представляват най-далечните наблюдения на вода в космоса, получени до момента.

За да извърши откритието обаче, телескопът се позовава на помощта и на природата. Ефектът на гравитационната леща от масивна галактика е усилил светлината от далечните галактики зад нея, които ALMA е изследвала. Сега, телескопът е напълно готов и следващата стъпка е да се разбере как точно и защо са се образували звезди с такива чудовищни темпове в началото на Вселената.

  • 1489
  • 0
  • Mar 26, 2013

Коментар
Подобни публикации