spacebg covers

Розета е заснела комата на кометата
Мисия: Rosetta


УвеличаванеТова изображение е направена на 29 юли, 2014 год. Един пиксел съответства на около 37 метра. Веднага прави впечатление, че регионът свързващ двете части е много-по светъл. Когато пристигне, корабът ще бъде само на 100 километра от ядрото, което означава снимки с висока резолюция. ESA/Rosetta

Остават точно шест дни до срещата и камерите на космическия кораб са уловили ясни признаци за наличието на кома около ядрото на кометата. Изображенията са широкоъгълни, като обхващат площ от 150 х 150 кв. км. Те са направени на 25-ти юли и най-вероятно показват само вътрешната част на комата, където плътността на частиците е най-висока. Пълната структура се простира много по-далеч.

Комата се формира, когато кометата се приближава до слънцето и нейната повърхност се затопля. Това кара ледовете да сублимират, а отделените газове се натрупват около ядрото. За в бъдеще, затоплянето ще продължава и комата ще продължи да расте. В своя пик, тя може да достигне до около един милион километра в диаметър. Но това може да е за много кратко, защото налягането на слънчевия вятър ще издуха тези газове далеч назад, образувайки дълга и грандиозна опашка.

Днес, 67P/Ч-Г се намира между орбитите на Юпитер и Марс, на около 544 милиона км от Слънцето. Тя все още е на една година път преди перихелия, който ще се осъществи на 185 милиона км от нашата звезда, което е между орбитите на Марс и Земята.

Това разстояние е сравнително голямо, което прави 67P/Ч-Г спокойна комета и Розета ще има пълния шанс да я изучи в детайли. Очакванията са, предстоящата активност да не повреди космическия кораб, но кацането на ландера през ноември може да се окаже предизвикателство. Тогава се очаква активността да бъде много по-висока, но това означава и по-висок научен интерес.

Комата на кометата 67Р/Ч-Г. Изображението е специално преекспонирано, за да се видят по-ясно газовете. Кръговата структура отдясно е ефект на оптичната система на Розета. Image Credit: ESA/Rosetta


  • 1385
  • 0
  • Aug 1, 2014

Коментар
Подобни публикации