spacebg covers

Розета успя да фотографира Фила
Мисия: Rosetta


Увеличаване

Изгубената Фила най-накрая е открита. Това се случва месец преди края на мисията. Copyright ESA/Rosetta

По-малко от един месец преди края на мисията, камерата с висока резолюция на Розета най-накрая е успяла да фотографира Фила.

Изображенията са направени на 2 септември, когато космическият апарат се е доближил на 2,7 км от повърхността на ядрото. Ясно се вижда ориентацията на ландера, което отговаря на въпроса защо комуникациите с него бяха толкова трудни след неговото приземяване на 12 ноември, 2014 година.

Всъщност приземяването по-скоро приличаше на катастрофа, защото когато докосна за първи път терена в региона "Аглика", Фила отскочи или рекушира като летя непланирано цели два часа преди да се установи в място от по-малкия дял на кометата, което по-късно беше наречено "Абидос".

За жалост, новият терен беше потопен в пълна сянка и основната батерия позволи ландерът да работи само три дни. След изпадането в хибернация, Розета успя да осъществи контакт само през юни и юли 2015 г., когато кометата се приближи достатъчно до Слънцето, което може би е успяло да зареди отчасти батерията.

Въпреки това, точното място на приземяването не беше известно до момента. Радио локацията е позволила да се установи позицията с точност няколко десетки метра и относително ниската разделителна способност на снимките не е позволявала да се види Фила.

Сега, резолюцията на тесноъгълната камерата е около 5 см за пиксел, което е достатъчно за да се разкрие един метровият размер на сондата, дори се забелязват и краката.

Веднага се вижда, че Фила е попаднала в една тъмна пукнатина, която изглежда не се осветява от през по-голямата част от годината на "Чурюнов-Герасименко".

Откритието идва по-малко от месец преди Розета да се спусне към повърхността на ядрото. На 30 септември, тя ще бъде изпратен към една крайна еднопосочна мисия за да разгледа повърхността по отблизо преди да катастрофира в региона "Маат".

Тази област също се намира в по-малкия дял на ядрото и тя е дом на няколко активни ями с размери около 100 метра в диаметър и 50-60 метра в дълбочина от които извират струи газ и прах.

Стените на ямите се отличават с интригуващи бучки, които структури са с големина около метър и биха могли да бъдат най-ранните "кометозимали" или това са нещата, които са се събрали за да формират ядрото на кометата в ранните фази от образуването на Слънчевата система.

Розета, по време на своя край ще бъде насочена към една такава добре дефинирана яма, кръстена от екипа "Деир ел-Медина", където ще се опита да изследва точно тези структури.

Увеличаване Copyright ESA/Rosetta


  • 1034
  • 0
  • Sep 10, 2016

Коментар
Подобни публикации