spacebg covers

снимки от космическия телескоп wise разкриват как стара звезда е във вихър от огнени изблици разпр
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Снимки от космическия телескоп WISE разкриват как стара звезда е във вихър от огнени изблици, разпръсквайки облаци от прах.

Откритието предлага рядката възможност да се наблюдава в реално време, как звезди като нашето Слънце отделят градивните елементи за други звезди, планети и дори живота във Вселената.

Звездата е каталогизирана като WISE J180956.27-330500.2. Тя е открита в снимки от телескопа, направени през 2010 г., което е най-подробното инфрачервено проучване на цялото небе до момента. Звездата се е откроила от другите обекти заради яркия и блясък в инфрачервена светлина. При сравнение със снимки направени преди повече от 20 години, астрономите открили че звездата в момента е 100 пъти по-ярка.
Увеличаване Това изображение от WISE всъщност показва "прахово зайче". Новооткритата звезда е ярката оранжева точка в горния ляв ъгъл. Image credit: NASA/JPL-CaltechТези резултати предполагат, че звездата наскоро е избухнала отделяйки обилно количество пресен прах. Общото количество на който се равнява на масата на нашата Земя. След това звездата нагрява прахта, който свети в инфрачервена светлина.

Учените казват, че улавянето на момента на тези експлозивни събития е много рядко. Тези прахови изригвания вероятно се случват периодично през всеки 10 000 години от живота на старите звезди. Смята се също, че тяхната продължителност всеки път е не повече от няколко стотин години, което е само миг в космическото време.

Наблюдаваната звезда е в стадия червен гигант. Нашето собствено Слънце ще се разшири по този начин след около 5 милиарда години, което ще бележи началото на смъртта на Слънчевата система. По нататък раздутата звезда започва да отделя най-външните слоеве газ, който се охлажда и замръзва в малки частици прах. Това е един от основните източници прах във Вселената, който е основния градивен елемент на новородените слънчеви системи. Друг начин, по който се произвеждат колосални количества прах и най-тежките елементи, е чрез експлозиите на свръхнови от най-масивните звезди.

До сега астрономите знаят само още една подобна звезда, която е в момент на изпомпване на огромни количества прах. Тя е известна като "Object Sakurai", но е по-далеч от новооткритата, която със сигурност ще се превърне в обект на щателни изследвания.

  • 1828
  • 0
  • Apr 28, 2012

Коментар
Подобни публикации