spacebg covers

телескопа -vista- засне кълбовидния звезден куп -месие 55-


Телескопа "Vista" засне кълбовидния звезден куп "Месие 55"

Новото изображение показва десетки хиляди звезди, струпани като рояк пчели. Освен че обитават сравнително малко пространство, тези звезди също са сред най-старите във Вселената. Астрономите изучават Месие 55 и други древни обекти като него, за да разберат как звездите остаряват и как галактиките еволюират.

Глобуларните клъстери притежават строга сферична форма. В Месие 55 звездите са натъпкани до такава степен, че приблизително сто хиляди звезди обитават сфера с диаметър само около 25 пъти разстоянието между Слънцето и най-близката звездна система - Алфа Кентавър.
Увеличаване Credit: ESO/J. Emerson/VISTA. Acknowledgment: Cambridge Astronomical Survey Unit

До момента са открити около 160 кълбовидни купа в нашата галактика, които обитават изпъкналостта на централната част. Те също се забелязват и в другите галактики, като най-големите може да притежават хиляди от тях.

Звездите в кълбовидните купове са създадени от един и същ облак от газ, което ги прави на една и съща възраст - повече от 10 милиарда години. Тъй като това е времето само няколко милиарда години след Големия взрив, почти всичкия газ се е състоял само от водород и хелий с много по-малки количества тежки елементи, като например кислород и азот.

Слънцето свети от преди около 4,6 милиарда години, което е около два пъти по-малко от по-възрастните звезди в повечето кълбовидни клъстери. Затова химическия състав на облака от който се образува Слънцето е бил обогатен от по-тежки елементи, които са синтезирани от предходните поколения звезди. Заради това, нашата слънчева система се радва на планети, астероиди, и други тела.

Месие 55 се намира в съзвездието Стрелец. Той е особено голям клъстер, който се появява на небето почти две трети от ширината на пълната луна, което го прави лесно видим с малък телескоп, въпреки че се намира на разстояние от около 17 000 светлинни години от Земята.

Френският астроном Nicolas Louis de Lacaille го е документирал за първи път през 1752 год., а 26 години по-късно друг френски астроном - Шарл Месие включва клъстера като 55-ти обект в известния си астрономически каталог. Обектът също е известен с астрономическия си код като "NGC 6809".

Новото изображение е направено в инфрачервена светлина от 4.1-метров телескоп Vista от обсерваторията Паранал в Чили.

Освен звездите на Месие 55, на снимката също се виждат множество галактики, като особено видна е спиралната галактика над горната дясна част на клъстера.

  • 1817
  • 0
  • May 15, 2012

Коментар
Подобни публикации