spacebg covers

Това е Марс и прелитащата покрай него комета
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Image Credit: NASA, ESA, PSI, JHU/APL, STScI/AURA

Хъбъл е направил този уникален образ на 19-ти октомври, когато ядрото на кометата "Siding Spring" профуча покрай червената планета.

Изображението е съставно, Хъбъл най напред е фотографирал Марс, после се е настроил за кометата. Получената панорама илюстрира ъгловото разделяне, или разстоянието между кометата и Марс по време на най-близкия подход. Разделянето е приблизително 1,5 дъгови минути, или една двадесета от ъгловия диаметър на пълната луна.

Твърдото ледено ядро е прекалено малко за да се види на изображения от Хъбъл. Единственият апарат който е успял да фотографира до момента ядрото е MRO, което заема 2 пиксела на изображенията. Тази оскъдица означава, че то е твърде малко около 500 метра в диаметър, може и по-малко. Това което виждаме е ярката кома и части от опашката.

Това е съставно изображение, защото една-единствена експозиция не може да генерира звездния фон, кометата и Марс едновременно. Марс всъщност е 10 000 пъти по-ярък от кометата, така че ако настроим хъбъл да фотографира кометата, Марс ще бъде изменен до неузнаваемост. Освен това, кометата и Марс се движат един спрямо друг, за това ако центрираме телескопа да следи единия обект, другия ще се появи замъглен. За това, Хъбъл е изпълнил специален програмен код, който го кара да проследи кометата и Марс поотделно в две различни наблюдения.

Това е уникално изображение, и според много астрономи шансът за подобно събитие се случва един път в човешкия живот. Научния потенциал е голям и космическите агенции използват всичките си активи за да изследват явлението. Тази снимка от Хъбъл ще се използва за най-разнообразни научни цели, но тя също ще остане като един портрет на Марс и неговия красив гост, подарък от телескопа.


  • 1247
  • 0
  • Oct 28, 2014

Коментар
Подобни публикации