spacebg covers

това красиво съставно изображение изобразява експлозия на свръхновата n49 в големия магеланов облак
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Това красиво съставно изображение изобразява експлозия на свръхновата N49 в Големия Магеланов Облак. Новите продължителни наблюдения от рентгеновата космическа обсерватория "Чандра" са показани в синьо и разкриват доказателства за обект, който подобно на куршум е издухан от една област с отломки, останали след експлозията.

За да открие куршума, екипа от учени водени от Sangwook Park от Penn State University, наблюдават N49 с Чандра повече от 30 часа. Куршума може да се види в долния десен ъгъл на изображението и е богат на силиций, сяра и неон. Откриването на този куршум показва, че експлозията която унищожава звездата е силно асиметрична.
Увеличаване

Куршумът се движи с много висока скорост - от около 5 милиона мили и води пътя си от яркия източник в горната лява част на N49. Светлият източник също може да бъде наречен "мек гама-лъчев пулсар" (SGR), защото излъчва периодични изблици на гама и рентгенови лъчи. Водещото обяснение за тези обекти е, че те са неутронни звезди с изключително силни магнитни полета. Тъй като неутронните звезди често се създават след експлозии на супернови, асоциирането между SGR и останка от супернова не е неочаквано. Този модел се подсилва от видимото съответствие между пътя на куршума и яркия източник на рентгенови лъчи. Въпреки това, новите данни от Чандра показват също, че яркия източник е по-закрит от газ от очакваното, ако той наистина се намира във вътрешността на останките от свръхнова. С други думи, възможно е светлия източник на рентгенови лъчи всъщност да се намира извън останките от противоположната страна на видимата линия. Друга възможност е куршума да се намира на противоположната страна на останките, което е трудно да се види на картината, защото той се припокрива с ярките емисии на взаимодействие от шоковия облак.

Оптичните данни са от телескопа Хъбъл (жълто и лилаво) и показват ярки нишки, които са получени от взаимодействието на ударната вълна генерирана от свръхновата с близките хладни облаци от молекулярна газ.

С помощта на новите данни от Чандра, възрастта на N49 се определя на около 5000 години и енергията на експлозията се определя около два пъти по-голяма средната за свръхнови. Тези предварителни резултати показват, че първоначалната експлозия е била причинена от колапса на масивна звезда.

Източник: Чандрасайт

  • 1130
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации