spacebg covers

това сложно изображение представлява междугалактическа -синоптична карта- около елиптична
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Това сложно изображение представлява междугалактическа "синоптична карта" около елиптичната галактика NGC 5813, която е доминиращата централна галактика на галактическа група отдалечена на около 105 милиона светлинни години от нас. Подобно на синоптична карта за местна прогноза на Земята, цветните кръгове изобразяват температурните вариации в даден регион. Тази специална карта представлява диапазон от температури зарегестрирани от рентгеновата обсерватория "Чандра" изобразени в червено - горещите места, а с оранжево, жълто, зелено и синьо, съответно най-студените. Цифрите показват температурата в милиони градуси.
Увеличаване

Веднага прави впечатление, че централните части, които са най-близки и почни са потопени в галактиката, са най-студени. Забелязва се също и сравнително малка разлика в температурата. Въпреки тези особености, без никакви източници на топлина, най-гъстия газ в близост до центъра на картата трябва да се охлади до много по-ниски температури, тъй като енергията се губи под формата на радиация. Взривовете, генерирани от свръхмасивни черни дупки в центъра на NGC 5813 отопляват газа в близост до центъра на галактиката и не му позволяват да достигни такива ниски температури.

Това води до намаляне количеството на хладен газ, който може да образува нови звезди. Мощни струи от материя, произхождащи от черните дупка изтласкват горещия газ, който поражда допълнителни шокови вълни, които нагряват по отдалечения газ, до по-високи температури, спрямо централния газ. В следствие на последните изблици, които се появяват преди около 3 милиона години, се е образувала централна структура наподобяваща фигурата "осем" в центъра на изображението. Това е първата система, при която се наблюдава затопляне от избухване, което е в състояни да запази сравнително хладен най-близкия околен газ за достатъчно дълго време. Шоковете позволяват сравнително малка черна дупка да отоплява огромна площ около нея, както е показано тук:
Увеличаване

Газовете около NGC 5813 показват доказателства за три отделни изблици на черна дупка, случили се преди 3, 20 и 90 милиона години. Средната мощност на двата най-нови изблика се различават поне с една шеста, което показва, че силата на струите може да варира значително през срок от около 10 милиона години.

Източник: Чандра

  • 1764
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации