spacebg covers

Третият сондаж на Марс вече е факт!
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Това изображение е от малката камера "MАHLI", направено на 13 май, 2014 год. Интересното е, че снимката е направена през нощта, а камерата е използвала собствено светодиодно осветление. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Кюриосити, успешно осъществи третият сондаж на повърхността на червената планета. Това се случи след почти една година, когато беше направен вторият сондаж в областта "Йелоунайф Bay". Сега, целевата скала е кръстена "Windjana" и тя е част от областта "Кимбърли", където марсоходът работи вече месец и половина.

Сондажът е пробит миналия понеделник, което е Сол 621 от началото на мисията. Дупката е с размерите на свредлото - 1,6 см в диаметър и 6,5 см дълбочина. Отворът се намира много близо до тестовия отвор, който е предназначен да измери физическите характеристики и да предостави визуална представа за материала изграждащ вътрешността на скалата.

Самата скала представлява пясъчник и нейната вътрешност се появява по-тъмна и по-малко червена от предишните два сондажа. Това предполага че е изградена от различни химически вещества, чието слепване се е случило в неутрална, може би отново в сладководна среда. Сега, можем само да чакаме подробните химични и минерални анализи, които ще се осъществят през следващите седмици.

Марсоходът в момента е зает със сложните операции по вземането на пробата и разпределянето и по всичките инструменти. След което, ще последват анализите, това може да продължи дори и когато роувърът вече е в движение по дългия път към подножието на Шарп. Вече са проведени спектроскопии и получените данни са много обнадеждаващи. Предишните сондажи бяха осъществени в аргилит и те предоставиха доказателства за отминала древна водна среда, която е била благоприятна за съществуването на микробен живот. Текущото местоположение на марсохода е на около 4 км югозападно от Йелоунайф Bay, и то е разположено по трасето към дългосрочната цел.

Увеличаване Това е скалата "Windjana" и двата сондажа. Изображението е направено през Сол 627. Основното сондиране е било през Сол 621. NASA / JPL / MSSS / Emily Lakdawalla


  • 1023
  • 0
  • May 19, 2014

Коментар
Подобни публикации