spacebg covers

учените благодарение на космическия кораб касини са открили нов клас луни намиращи се в пръстените
Мисия: Cassini–Huygens


Учените благодарение на космическия кораб Касини са открили нов клас луни намиращи се в пръстените на Сатурн, които създават образувание наподобяващо форма на "перка" в материала на пръстена.

Сега за първи път учените са успели да проследят орбитите на отделните обекти в диска. Изследването дава на учените възможност да се върнат назад във времето в ранната историята на нашата Слънчева система, да направят нави разкрития относно дискове около други звезди в нашата вселена които са твърде далеч за да се наблюдават директно. "Проследяването на движенията на вградените в диска обекти предоставя рядката възможност да се прецени как са се образували планетите от материала в протодиска около ранното слънце", казва Каролин Порко учен от екипа обработващ изображенията от Касини.

Учените от Касини за първи път открили двойно симетричното образувание наподобяващо витло през 2006 г. в област, сега известна като "пояса на перката" по средата на най-отдалечените и гъсти пръстени на Сатурн, известна като А-пръстен. Структурата е създадена от един нов клас луноподобен обект по-малък от известните спътници, но по-голям от частиците в пръстените който ясно се откроява в пространството около тях. Тези луноподобни обекти се смята че са милиони и не са достатъчно големи, за да погълнат материала от пръстена или да изтрият област от него по орбитата си около Сатурн, както са направили спътниците Пан и Дафнис.

Нова книга, написана от Матю Тискарено друг учен от екипа по изображенията от Касини, съобщава за откриването на нова група по-големи и по-редки луни в друга част на А-пръстена намираща се далеч навън от Сатурн. С витла стотици пъти по-големи от тези, описани по-горе, тези нови обекти са били проследявани четири години.

Витловите образувания са няколко хиляди километра дълги и няколко километри широки. Луната вплетена в пръстена изглежда повдига материала по-високо от 0,5 км над и под равнината на пръстена, което е далеч над рамките на типичните дебелини на пръстена от около 10 метра. Касини е прекалено далеч, за да види луната сред въртеливия материал от пръстена около нея, но учените смятат, че тя е с диаметър около един километър поради размера на витлата.

Тискарено и колеги смятат, че има десетки от тези гигантски витла, а 11 от тях са заснети няколко пъти между 2005-2009год. Едно от тях, именувано Блерио на известния авиатор Луи Блерио, е заснето в над 100 отделни изображения от Касини и дори е забелязано от ултравиолетовия спектрограф през това време.

През тези четири години гигантските витла са преориентирали своите орбити, но учените все още не са сигурни какво причинява тези смущения в пътуването около Сатурн. Техният маршрут може да бъде разстроен от тласък от други по-малки частици в пръстена, както и от гравитационното привличане на големите луни извън пръстена също може да бъде фактор. Учените ще продължат да наблюдават обекта, за да се види дали самия диск управлява промените, подобно на взаимодействието което възниква при младите слънчеви системи. Ако е така, това ще бъде първия път когато подобно изследване е направено директно.

"Витлата ни дават неочакван поглед към по-големите обекти в пръстените", заяви Линда Спилкер друг учен от Касини. "През следващите седем години, Касини ще имат възможността да наблюдава развитието на тези обекти и да разбере защо техните орбити се променят. "
Увеличаване Image credit: NASA, JPL Структура наподобяваща перка се забелязва в този образ от космическия кораб Касини. Витлото е маркирано с червена стрелка в горния ляв ъгъл на изображението.

Луноподобният обект, който го създава вероятно е около километър голям и не може да се види в тази резолюция.

Това изображение е част от по-голям каталог на "перки", които въпреки че са твърде малки за да се наблюдават, все пак се забелязват защото създават смущения в основната тъкан на пръстена. Изображението показва витлото "Сантос Дюмон" и е с размери 5 на 65км. Мащаба е около 2 км на пиксел и е направено във видима светлина от тесноъгълната камера на 19-ти август 2008год.
Изтегляне Image credit: NASA, JPL

На това изображение луната също е вероятно около километър голяма и е невидима в центъра на изображението. Въпреки това тази перка е много по-голяма от много други "перки". Тази перка се появява в най-отдалечената от Сатурн част на А-пръстена.

Изображението е на витлото "Блерио", и е с големина 5 км на 1100км, а централната структура на перката е 110 километра дълга.

Изображението е с мащаб около 1 километър на пиксел и е направено във видима светлина от тесноъгълната камера на 15-ти декември 2006год.

Източник: НАСА

  • 972
  • 0
  • Apr 2, 2012

Коментар
Подобни публикации