spacebg covers

учените вече имат първите по рода си подробности относно бурята на сатурн която обхваща осем пъти
Мисия: Cassini–Huygens


Учените, вече имат първите по рода си подробности относно бурята на Сатурн, която обхваща осем пъти повече от площта на Земята.

На 5 декември, 2010, "Касини" за пръв път откри бурята, която продължава и досега. Тя се появява при около 35 градуса северна ширина и обвива цялата планета. Цялата буря обхваща приблизително 4 милиарда квадратни километра.

Бурята е около 500 пъти по-голяма от най-големите бури, които е наблюдавал преди това Касини. Учените изследват звуците на новата буря идващи от мълниите и анализират изображенията, заснети в периода между декември 2010 и февруари 2011 г. Данните от радио и плазма инструментите на борда на Касини, показват че светкавиците са около 10 пъти по-чести, отколкото на другите бури, които сондата е наблюдавала от пристигането в системата на Сатурн през 2004 г.

Когато е била най-интензивна, бурята е генерирала повече от 10 мълнии в секунда. Дори с милисекундна резолюция, радио и плазма инструментите трудно различават отделните сигнали по време на най-интензивния период. Учените са създали звуков файл от данните, получени на 15 март, когато е период с малко по-ниска интензивност.
Това изображение във фалшиви цветове показва огромната буря, която се развива от малко петно, което се появи 12 седмици по-рано в северните средни географски ширини на планетата. Image credit: NASA/JPL-Caltech/SSIТези резултати са първите дейности от новата кампания наречена "Saturn Storm Watch". По време на кампанията, "Касини" често ще наблюдава и изследва как се развива бурята. Освен това, същия ден на 15 март радио апарата е фотографирал първата светкавица, за наличието на които се съди само по данните от радио и плазма инструментите. Тя е забелязана в един малък светъл облак. Но анализа на данните още не е завършен, а и Касини не може да наблюдава бурята постоянно, затова ръководителя на кампанията Georg Fischer изпраща уведомление до любителите астрономи от целия свят, да съберат повече изображения. Притокът на любителски снимки помага на учените да проследят развитието на бурята, която нараства бързо и обвива планетата от края на януари 2011 г..

Важно е да се каже, че космическия телескоп "Хъбъл" засне изображения на Сатурн през 1990 год. на които ясно личи също толкова голяма буря.

Източник: НАСА

  • 972
  • 0
  • Apr 2, 2012

Коментар
Подобни публикации