spacebg covers

учените от наса ще проследят астероида 2005 yu55 с антените на deep space network очаква се космич


Учените от НАСА ще проследят астероида 2005 YU55 с антените на Deep Space Network. Очаква се космическата скала безопасно да прелети покрай Земята, малко по-близо от орбитата на Луната на 8 ноември. Учените ще се възползват от прелитането на 400 метровия астероид за да тестват възможностите на инструментите работещи на "космическия кораб Земя", с които ще го сканират когато е най-близо до нас.

Проследяване на астероида с големина на самолетоносач ще започне в 9:30 часа PDT на 4 ноември от масивната 70 метрови антени на Deep Space Network в продължение на два часа. Радарните наблюдения от Аресибо ще започнат на 8 ноември, като в същия ден астероида ще направи най-близкия си подход към Земята.
Радарно изображение на астероида 2005 YU55 направено от обсерваторията "Аресибо".

Траекторията на астероида 2005 YU55 е добре определена. В точката на най-близкото разстояние той ще е на 324 600 км от нас или на 0,85 процента от разстоянието до Луната. Гравитационното влияние на астероида няма да окаже никакъв видим ефект върху каквото и да е било тук на Земята, включително и на приливите и отливите или на тектонични плочи. Заради конспиративните глупости, май НАСА вече вмъква по едно такова изречение във всяка своя статия, отнасяща се до всеки прелитащ близо до Земата обект! Както и да е, но въпреки че 2005 YU55 е в орбита, която редовно го доближава до околностите на Земята (също до Венера и Марс), това приближаване е най-близката среща на скала с такива размери, която е пристигнала през последните 200 години.

По време на проследяването, учените ще използват антените на "Голдстоун" и радиообсерваторията "Аресибо". Учените от НАСА, изследвайки радарното ехо, което се връща от астероида се надяват да получат изображения с резолюция от около 2 метра на пиксел. Това трябва да разкрие подробности за астероида и богатството от повърхностните структури, както и други физични свойства.

Засега радарни наблюдения на астероида направени през 2010 г. от Аресибо показват, че той е с приблизително сферична форма. Също така той бавно се завърта с период около 18 часа. Повърхността на астероида е по-тъмна от въглен в оптичните дължини на вълните. Аматьори астрономи, които искат да наблюдават YU55 ще трябва да притежават 15 см телескоп или по-голям.

Предишния път, когато този огромен астероид е бил близо до Земята е било през 1976 г., но тогава астероида е бил все още неизвестен за астрономите. Следващия известен подход на този голям астероид ще бъде през 2028.

НАСА открива, проследява и характеризира астероидите и кометите преминаващи близо до Земята, както от наземни така и от космически базирани телескопи. Програмата за наблюдения на близки до Земята обекти обикновено се нарича "Spaceguard", която цели да открива тези обекти, да характеризира подмножеството от тях, както и да определи техните орбити. Това се прави с цел да се види колко потенциално опасни за нашата планета са тези обекти.

Източник: НАСА

  • 1867
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации