Хаябуса 2 е почти е готов
Мисия: Hayabusa 2


Космическият кораб "Хаябуса 2" е готов и скоро ще стартира своята мисия до астероида "1999 JU3". Credit: JAXA

Амбициозната японска космическа мисия "Hayabusa 2" (Хаябуса 2) скоро ще се отправи към стартовата площадка. На 31 август, JAXA опровести, че скоро космическият кораб ще започне своето пътуване към астероида "1999 JU3". Планът е, мисията да стартира през декември тази година и да достигне своята цел през юли 2018 год.

Хаябуса 2 е наследник на злощастната Хаябуса, която в крайна сметка, въпреки множеството преломи, може да се класифицира като успешна. Основната цел и на двете мисии е да достигнат астероид, да вземат проби от неговата повърхност и да ги доставят на Земята.

Оригиналната Хаябуса стартира през 2003 год. и нейната цел беше астероида "Итокава", който трябваше да достигне през 2005 год. Но шест месеца по-късно драмата започна. В началото са проблемите с йонните двигатели, по специално заради проблеми с електрозахранването тяхната работа беше преустановена. След това, през 2004, точно когато прелиташе покрай Земята, отказа един от жироскопите.

Принципно това не е проблем, космическият кораб може да функционира и с два, но точно когато достигна астероида се повреди и втория. На помощ идват йонните двигатели, които запазват ориентацията. На 19 ноември 2005 год, корабът предприема кацане за вземане на пробата. Тогава е първия неуспех, Хаябуса изпада в защитен режим и автоматично се оттегля. Последва повторен опит.

Според телеметрията, апаратът е докоснал повърхността и е успял да засмуче микрочастици от астероида, които по-късно са открити в доставената капсула на Земята, но устройството за вземане на проби не е сработило правилно. Цената е висока, никой не знае какво се е случило там, но корабът губи контакт със земята и се върти неконтролирано... Следва истинска драма, подробно описана тук, но в крайна сметка след истинска самурайска битка, Япония успява да достави контейнера на Земята, който наистина съдържа частици от астероида.

Най-общо "Итокава" беше класифициран като скалист или S-тип астероид. Сега, "1999 JU3" е класифициран като C-тип, които също са скалисти астероиди но те съдържат много повече органични вещества и вода от S-типа. Те орбитират малко по-далеч от Слънцето и според теориите, точно тези астероиди са натрупали своите вещества на ранната Земя от които се е зародил животът. Сега, Хаябуса 2 ще изследва именно това - връзката на тези вещества със подобните на тях на Земята, като за целта трябва да се доставят проби от астероида в земните лаборатории. Според плана, корабът трябва да достави контейнера с пробите на Земята в края на 2020 год.

1999 JU3 е открит през 1999 год. и спектралните наблюдения почти веднага са го класифицирали като С-тип. Тази особеност, съчетана с удобната орбита по която обикаля около Слънцето го превръщат в цел на новата мисия. Неговата орбита е почти като на Итокава - от време на време се приближава близо до земната орбита, което го прави достъпен за сондите изстреляни от нашата планета. За момента, телескопите са показали, че неговият размер е около 920 метра и той наподобява сфера. Периодът на въртене е приблизително 7,6 часа, албедото е малко - около 0.06.

Мисията "Хаябуса 2" е почти същата като предишната. Дори самият апарат прилича на оригиналния космически кораб. Но новата мисия трябва да направи много повече неща около астероида, отколкото Хаябуса. Космическият кораб превозва общо десет научни инструменти, шест от които са напълно стандартните - камери, спектрометри, но четири от тях са много интересни. Най напред е малкия ландер "MASCOT", построен от европейската космическа агенция. Това е 10кг ландер, който притежава и механизъм за мобилност. Това ще предостави възможността да посети до 3 места на астероида. Единственият източник на енергия са неговите батерии, които издържат максимум до 12 часа. Този апарат е оборудван с четири научни инструменти - една камера, микроскоп (MicrOmega), магнитометър и радиометър. От тях основният е "MicrOmega", който трябва да извърши минераложки анализ на почвата.

Следващият интересен инструмент е "Small Rover (MINERVA II-A1/A2/B)" - три броя роувъри. Това всъщност не са роувъри а наподобяват подскачащи контейнери, снабдени с камери и термометри.

Голямата новост - мисията превозва и истинска космическа бомба! Това е "Small Carry-on Impactor (SCI)", който трябва да се разположи близо до повърхността на астероида. След като сондата достигне противоположната страна, ще се активира детонацията. Обект на изследване ще е образувалият се кратер, който ще разкаже много за свойствата и строежа на астероида.

В долното видео се вижда, как след като се образува кратера, корабът ще се спусне да вземе пробата и как ще я достави на Земята. Преди да осъществи това, Хаябуса ще изстреля 5 целеви маркери, които ще го насочват надолу до повърхността на астероида, които са последната новост. Всъщност тези маркери са подобни на маркера използван и от оригиналната мисия.

В крайна сметка като обобщение, новата мисия "Хаябуса 2" включва космически кораб, ландер, 3 роувъра, 5 целеви маркера с които ще вземе 5 проби от повърхността на астероида, самото устройство за вземане на пробите, доставянето им на земята и бомбата. Всичко това превръщат мисията в една от най-сложните и интересни, която за щастие вече е готова и скоро предстои да стартира. Повече технически данни тук.


  • 876
  • 0
  • Sep 4, 2014

Коментар
Подобни публикации