spacebg covers

хершел е потвърдил наличието на кислородни молекули в космоса- молекулите с
Мисия: Herschel Space Observatory


Хершел е потвърдил наличието на кислородни молекули в космоса!

Молекулите са открити в звездообразуващия комплекс "Орион". В космоса много често се срещат индивидуални атоми от кислород, особено в пространството около масивните звезди. Но молекулярния кислород, който изгражда около 20 на сто въздуха, който дишаме се е изплъзвал на астрономите до сега.

"Кислорода е газ, който открихме през 1770 год., но ни отне повече от 230 години за да кажем със сигурност, че тази проста молекула съществува и в космоса," казва Пол Голдсмит учен от проекта "Хершел".

Астрономите търсят неуловимите молекули в космоса в продължение на десетилетия, като шведският телескоп "Один", който забеляза молекулата през 2007 г., но не може да потвърди наблюдението.
Image credit: ESA/NASA/JPL-Caltech

Голдсмит и колегите му предлагат, че кислородът е заключен в ледена вода, която влиза в състава на малките прахови зърна. Учените смятат, че открития от Хершел кислород в мъглявината Орион се формира, след като звездната светлина стопли ледените зърна и освободи водата, която се преобразува в кислородни молекули.

"Това обяснява, къде кислорода може да се крие", казва Голдсмит. "Но ние не сме открили големи количества от него, и все още не разбираме какво е толкова специалното на местата, където го наблюдавахме. Вселената все още има много тайни."

Учените планират да продължат своя лов на кислородни молекули и около други звездообразуващи региони.

"Кислородът е третият най-разпространен елемент във Вселената и молекулярната му форма трябва да бъде в изобилие в космоса", каза Бил Danchi друг учен от Хершел. "Хершел се оказва мощен инструмент за сондиране на тази неразгадана мистерия. Обсерватория дава на астрономите иновативен инструмент за разглеждането на цял нов набор от дължини на вълните, където може да се крие подписа на кислорода."
НАСА

  • 1293
  • 0
  • Apr 4, 2012

Коментар
Подобни публикации