spacebg covers

хершел надникна в невиждана досега звездна ясла и изненадващо разкри кипяща активност около 700 об
Мисия: Herschel Space Observatory


Хершел надникна в невиждана досега звездна ясла и изненадващо разкри кипяща активност. Около 700 образуващи се нови звезди, очакват да бъдат сгъстени от нишки прах простиращи се на изображението. Образът е първото ново изложение от "OSHI", Online Showcase of Herschel Images.

Това изображение показва тъмен облак на 1000 светлинни години от нас в съзвездието Aquila. Разположен е на площ от 65 светлинни години и е обвит в прах, така че нито един инфрачервен телескоп не е могъл да го наблюдава досега. Сега, благодарение на чувствителността на Хершел на най-дългата дължина на вълната от инфрачервения диапазон, астрономите са направили първата снимка на този облак.

Изображението е направено на 24 октомври като се използват два от инструментите на Хершел: Array Camera and Spectrometer (PACS) и Spectral and Photometric Imaging Receiver (SPIRE). Двета светли региона са области, в които големите новородени звезди карат водорода в газообразно състояние да избухва.
Увеличаване Credits: ESA and the SPIRE & PACS consortia, P. André (CEA Saclay) for the Gould’s Belt Key Programme Consortia

Новият сайт OSHI, ще се превърне в библиотека на най-добрите снимки на Хершел. Зашеметяващата гледка в инфрачервения диапазон на небето ще бъде достъпна навсякъде. Всичко ще се представя по начин, който да го направи достъпно за представителите на медиите, учителите и обществото.

Вплетени в прашните нишки в изображението има 700 кондензата от прах и газ, които евентуално ще станат звезди. Астрономите изчисляват, че около 100 протозвезди, които са небесни обекти в крайни етапи на формиране. Всеки един просто трябва да възпламени ядрен синтез в ядрото си и да се превърне в истинска звезда. Останалите 600 обекти са недостатъчно развити, за да се считат за протозвезди, но те също ще станат в крайна сметка бъдещо поколение звездите.

Този облак е част от пояса Gould's, огромен пръстен от звезди, опасващ нощното небе. Слънчевата система, просто се е случило да лежи в близост до центъра на колана. Първата информация за това неочаквано подреждане е от средата на 19 век, Англия от Джон Хершел, син на Уилям, на когото е кръстен телескопа Хершел. Но Бенджамин Гулд роден в Бостън въвежда понятието пръстен което се налага през 1874 година.

Източник: ЕКА

  • 1158
  • 0
  • Apr 4, 2012

Коментар
Подобни публикации