spacebg covers

Хъбъл е открил гигантско хало около Андромеда
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Халото около Андромеда, е около шест пъти по-голямо и 1000 пъти по-масивно от смятаното до момента. Credits: NASA/STScI

Тъмният, почти невидим ореол, се простира на около един милион светлинни години от най-близката до нас галактика, достигайки почти до половината път до нас. Това откритие разказва на астрономите повече неща за развитието и структурата на величествените спирални галактики, които са едни от най-често срещаните във Вселената.

Ореолите са газообразни атмосфери на галактиките и едно от най-важните техни свойства е, че те контролират темпа на звездообразуване. Новият огромен ореол се очаква да съдържа повече от половината маса на звездите в Андромеда, която е разпределена под формата на горещ дифузен газ. Ако тази структура можеше да се види с просто око, то тя щеше да обхване област от небето с диаметър сто пълни луни. Това е еквивалентно на областта от небето, която се закрива от две баскетболни топки, държани на една ръка разстояние.

Андромеда се намира на 2,5 милиона светлинни години и изглежда като бледо вретено с размери около 6 пъти диаметъра на пълнолунието. Тя се смята за почти близнак на Млечния път.

Тъй като газът в ореола е тъмен, астрономите са наблюдавали поведението на ярки фонови обекти. Идеалните фонови източници са далечните квазари. Екипът е използвал 18 квазари, пребиваващи далеч зад Андромеда с чиято помощ са изчислили колко материя се съдържа далеч от видимия диск на галактиката. Предишни проучвания са установели малък ореол око Андромеда, но нито намек за наличие на такова мащабно хало.

Симулации на еволюцията на галактиката показват, че халото се е оформило по същото време, когато се е оформила и Андромеда. Екипът също така е установил, че структурата е богата на тежки елементи. Единственият начин да се синтезират тези елементи е от свръхновите. Откритието предполага, че през живота на Андромеда, почти половината от всички тежки елементи, са изхвърлени далеч извън галактиката.

Какво означава това за нашата собствена галактика? Тъй като живеем във вътрешността на Млечния път, учените не могат да определят дали такова хало съществува и около нашата галактика. Ако все пак сме удостоени с подобна структура, тогава двата орела вече почти ще се докосват. Можем само да си мечтаем за сиянието, което ще изпълни небето дълго преди Андромеда и Млечния път да се слеят, което ще се случи след около 4 милиарда години, считано от сега.


  • 1353
  • 0
  • May 8, 2015

Коментар
Подобни публикации