spacebg covers

Хъбъл е открил стратосфера около една огромна и горещата екзопланета
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Стратосферата на "WASP-33b" е била открита, чрез измерване на спада на инфрачервената светлина, когато планетата се "скрива" зад диска на звездата. Температурите в стратосферата се покачват защото молекулите абсорбират радиацията от звездата (вдясно). Без стратосфера, температурите ще спаднат при най-голяма надморска височина (в ляво). Credits: NASA/Goddard

Наличието на стратосфера, може да осигури улики за състава на атмосферата на планетата. Този атмосферен слой включва молекули, които поглъщат ултравиолетовата и видимата светлина и действа един вид като "слънцезащитен крем" за обитателите на планетата. До момента, учените не са били сигурни, дали подобни молекули ще бъдат открити в атмосферите на големите и изключително горещи планети около другите звезди.

В земната атмосфера, стратосферата се намира над тропосферата - бурния и активен слой в който се намират почти всички облаци. В тропосферата, е по-топло и въздуха постепенно изстива при по-висока надморска височина.

При стратосферата е точно обратното. В този слой, температурата се повишава с надморска височина и това явление е наречено "температурна инверсия". На Земята, температурната инверсия възниква защото озона в стратосферата поглъща голяма част от ултравиолетовите лъчи от Слънцето и следователно този слой се затопля вместо да се охлади.

Подобни температурни инверсии се появяват в стратосферите и на другите планети в нашата Слънчева система, като Юпитер и Сатурн. В тези случаи, виновникът са различна група от молекули - въглеводороди. Нито озон, нито въглеводороди обаче, биха могли да оцелеят при високите температури на най-известните екзопланети. Това поражда спора, дали там биха просъществували стратосфери изобщо.

Сега, с помощта на Хъбъл, учените са преустановили този дебат, чрез идентифициране на температурна инверсия в атмосферата на "WASP-33b". Тази планета е четири и половина пъти по-тежка от Юпитер и е много гореща, заради което членовете на екипа смятат ме молекулата отговорна за формирането на стратосферата там е титановия оксид.

За да направят откритието, учените са наблюдавали спектъра на близката инфрачервена област, където се появява подписа за водата. Сравнявайки отделните водни емисии, може да се установи температурата и височината на парите. Екипът е установил, че излъчванията от водата идват от стратосфера нагрята до около около 3300 градуса по Целзий. Останалата част от емисиите са причинени от газ, изпълващ по-ниската атмосфера с температура около 1600 градуса по Целзий.

Хъбъл също така е предоставил първите наблюдателни доказателства, че атмосферата на "WASP-33b" съдържа титаниев оксид, което е само едно от няколкото съединения, които силно абсорбират видимата и ултравиолетовата радиация и са способни да остават стабилни при такива температури.

Разбирането на връзките между стратосферата и химичните състави е от решаващо значение за изучаване на атмосферните процеси в екзопланетите и новото откритие бележи ключов пробив в тази посока.


  • 1084
  • 0
  • Jun 17, 2015

Коментар
Подобни публикации