spacebg covers

хъбъл изследва един от най-странните космически обекти тайнствено нажежено зелено петно от газ се
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл изследва един от най-странните космически обекти. Тайнствено нажежено зелено петно от газ се носи в пространството в близост до спираловидна галактика. Хъбъл открива деликатни нишки от газ и джобове съставени от млади звездни купове намиращи се в гигантския обект, който е с размерите на нашата галактика "Млечния път".
Уголеми Credit: NASA, ESA

Широкоъгълната камера 3 и усъвършенстваната камера на "Хъбъл" са открили райони, в които протича звездообразуване. Това всъщност щеше да бъде нещо обичайно, ако тези райони се намираха в някоя от милиардите галактики на видимата Вселена, но тези области се намират в зелен обект именуван Hanny's Voorwerp, който е изправен пред спираловидната галактика IC 2497, намираща се на около 650 милиона светлинни години от нас. Радионаблюденията показват изтичане на струя от газ от ядрото на галактиката. Новите снимки от Хъбъл показват, че този газ от галактиката взаимодейства с малък район от Voorwerp Hanny, като се уплътнява и образува нови звезди. Най-младите звезди са на по няколко милиона години.

Звездните купове са локализирани до зона, която е няколко хиляди светлинни години широка. В тази зона протича звездообразуване от може би няколко милиона години и звездите са толкова слаби, че са се изгубили в ярката светлина на околния газ. Последни наблюдения в рентгенови лъчи показват защо Hanny Voorwerp привлича окото на астрономите. Активното ядро на галактиката всъщност е квазер - мощен фар задвижван от черна дупка. Квазера изстрелва широк лъч светлина по посоката на Voorwerp Hanny, който осветява облака от газ. Неговия ярко зелен цвят произхожда от нажежения кислород.

Астрономите смятат, че това което виждат всъщност е изключващ се квазер, който е започнал да изгасва преди 200 000 години. Това което е уловил Хъбъл всъщност е зарево от квазер. Подобни изключвания са обичайни за квазерите, но никой не е смятал че процеса може да става толкова бързо.

Квазера също може да обясни наблюдаваното петно. Тази структура създава илюзията за огромна дупка около 20 000 светлинни години в диаметър в Voorwerp Hanny. Хъбъл разкрива остри ръбове около видимия отвор, което предполага, че обект в близост до квазера може да блокира светлината и да образува сянка върху Voorwerp Hanny. Това явление е подобно на муха на обектива прожекционния апарат, която образува огомна сянка върху филмовия екран.

Радиопроучванията показват, че Voorwerp Hanny не е просто облак газ плаващ в космоса. Всъщност това нажежено петно е част от дълго усукано въже от газ, с дължина около 300 000 светлинни години опасващо галактиката. Единственото оптически видимата част на въжето е Voorwerp Hanny. Осветения обект е толкова голям, че той се простира от 44 000 светлинни години до 136 000 светлинни години от ядрото на галактиката.

Астрономите предполагат, че IC 2497 може да се е сляла с друга галактика преди около един милиард години. Това съмнение идва от факта че спиралните ръкави са усукани. Това сливане инжектира огромни количества газ в ядрото на галактиката, а около него протича интензивно звездообразуване. Подаването на гориво на централната черна дупка възпламенява квазера, от който излизат два конуса светлина. Единия светлинен лъч осветява остатъка от приливно-отливната опашка на сблъсъка и вече се нарича Voorwerp Hanny.

До преди един милион години, шокови вълни произхождат от ядрото на галактиката изхвърляйки нажежени газове, които предизвикват наблюдаваното звездообразуване. Но преди около 200 000 години квазера отслабва повече от 100 пъти, оставяйки едно обикновено на вид ядро.

Нови снимки на прашното ядро на галактиката от Хъбъл показват разширяване на балона от газ издухан от едната страна на активната зона, което може би е доказателство за окончателния край на квазера. Разширяващият се пръстен от този газ е все още твърде малък, за да може да се види от наземните телескопи.

Този квазер може да е бил активен до преди милион години, което показва, че квазарите се изключват за срокове от милион години, а не за 100 милиона години както смята съвременната теория. Учените дори смятат, че квазера може отново да светне, ако попадне част от изхвърления материал обратно в черната дупка.

Източник: hubblesite

  • 1989
  • 0
  • Mar 15, 2012

Коментар
Подобни публикации