spacebg covers

Хъбъл откри три нови цели за мисията "Нови Хоризонти"
Мисия: New Horizons


Увеличаване Леденият свят "РТ1" се носи далеч отвъд планетите гиганти и Плутон. NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Взирайки се в мрачните, външни краища на нашата слънчева система, космическият телескоп "Хъбъл" е открил три обекта в пояса на Куипер, които биха могли да бъдат посетени от мисията "Нови Хоризонти".

Поясът на Куипер е огромен пръстен от ледени тела, които обикалят в най-външна част на слънчевата система. Подобни обекти, никога не са посещавани от космически кораб и всъщност Нови Хоризонти е първата мисия, която има шансът да ги посети в тяхната естествена среда.

Всеки от кандидатите, които Хъбъл е открил, е около 10 пъти по-голям в сравнение с типичните комети. Но те са само около 1-2 процента от размера на Плутон. За разлика от астероидите, тези тела не са нагрявани от Слънцето и се смята, че представляват първичен, добре запазен, дълбоко замразен архив съдържащ информация за това, какво е представлявала външната слънчева система по време на нейното раждане преди 4,6 милиарда години. И трите обекта се намират в така наречения класически пояс на Куипер и се смята, че те са градивните блокове на планетите-джуджета като Плутон.

Нови Хоризонти ще посети Плутон през юли 2015 год., и след това напълно функционалния кораб просто ще отлети в дълбокия космос без да прави почти нищо. За това екипът на мисията, всячески търси подходящ обект, който апаратът да изследва след срещата с Плутон. Първоначално, те са открили няколко десетки обекта, но никой от тях не е бил постижим дори и ако корабът изгори всичкото си гориво.

Това е до сега, по-точно до юни месец тази година, когато е стартирала истинската кампания на Хъбъл за търсене на подходящ за мисията обект. Резултатът не закъснява и в края на юни, екипът идентифицира един на пръв поглед постижим леден свят. Освен него се появяват още два. За да потвърдят напълно, дали наистина са подходящи, те са проследили орбитите на телата през следващите няколко месеца.

Откритието е било предизвикателство, защото тези малки и бледи обекти се носят сред фон от неизброим брой звезди в съзвездието "Стрелец". За сега, наблюденията сочат, че и трите обекта са разположени на невероятните 1 500 000 000 км отвъд Плутон и двата от тях са с диаметри около 55 км, а третият е около 35 км.

Екипът на Нови Хоризонти очаква да е готов с планирането до края на 2016 год. и тогава да поиска разрешение от НАСА за разширение на мисията до едно от новооткритите тела. Профучавайки покрай Плутон, апаратът ще достигне своята втора цел след около 3-4 год или към 2018-2019 год.

За момента, единият обект кръстен "РТ1" изглежда изключително подходящ. За да го достигне, корабът ще се наложи да изгори само около 35% от наличното си гориво и още от сега се смята, че най вероятно този леден свят ще бъде втората цел на мисията.

Това е огромно облекчение за всички, защото още преди да стартира през 2006 год, мисията е замислена да посети още един или няколко обекта от пояса на Куипер, които ще бъдат открити след старта. Но постепенно се натрупва разочарование. Теориите сочат, че по тези места трябва да обикалят точно такива обекти, но наблюденията сочат, че те са много по-малко от очакваното. Астрономите вече десетилетие търсят обект-цел за мисията и то с най-съвременните телескопи и провалът е пълен. Кампанията на Хъбъл всъщност е последният отчаян ход, защото въпреки орловата визия, телескопът работи най-вече във видима светлина, където тези малки и тъмни обекти трябва да са невидими...

Но историческият телескоп, сега отново показа сам себе си и дава ново начало на мисията "Нови Хоризонти". Всъщност, телескопът е открил пет нови обекта, но два са изключени. РТ1 е открит на 27 юни, само 11 дни след присъединяването на Хъбъл към кампанията. След това, през август месец, телескопът е наблюдавал обектът още четири пъти, за да се определи неговата орбита. В последствие още четири независими обсерватории са потвърдили кандидатите. И това не е всичко, Хъбъл е придобил общо 830 изображения със своята магическа "широкоъгълна камера 3", които предоставят невиждана до сега панорама на централните части на галактиката, което според учените е истинска съкровищница и анализа може да продължи десетилетия. В бъдеще може да очакваме още много от тази моментна снимка на галактиката.

Какво още е открил телескопът за "PT1"? Изглежда, че неговата орбита е кръгова и е близо до равнината на еклиптиката, заради което астрономите го поставят в класическия пояс на Куипер. Това означава, че този обект е с по-различна история от Плутон. Плутон е член на популация от обекти в пояса на Куипер, чиито орбити са се променили, когато Нептун е мигрирал навън и ги е разсейвал. За това, Плутон вече е с наклонена и елиптична орбита, която е заключена в резонанс с Нептун. Плутон обикаля около Слънцето два пъти, на всеки три обиколки на Нептун. В контраст, класическите обекти никога не са изпитвали подобни влияния, така че, PT1 може наистина да бъде един много древен и незасегнат от нищо обект. От друга страна, той е много малък, оценява се на 30 до 45 километра в диаметър и учените смятат, че повечето обекти от такъв размер не са оригинални, а са резултат от сблъсъци на по-големи обекти, което го прави по-малко оригинален. Без значение произхода, неговият размер сам по себе си означава, че той ще се появи много по-различен от Плутон.

Другите два обекта "РТ2" и "РТ3" са малко по-големи, около 55 км в диаметър, и са научно по-привлекателни, но те са далеч по-трудни за космическия кораб, но все пак са постижими. За съжаление не съществува възможността да се посетят два от тези светове, затова трябва да се задоволим с един. За момента никой не знае как всъщност ще изглеждат, може само да се гадае. Почти сигурно е, че техните повърхности са ледени, като например на луната "Елена" около Сатурн, която е със сходни размери. Но Елена обикаля в доста прашна среда и нейната повърхност е доста затъмнена. Но това е без значение, всъщност готиното е, че нямаме причина да очакваме, че PT1 ще изглежда като нещо познато. Точно като Плутон и Харон, PT1 също е свят който никога не сме посещавали и след вълнуващата за мисията 2015 год, ще трябва да изчакаме до 2019 г., за да се срещнем с един малък, студен и класическа обект от пояса на Куипер!

Увеличаване "Елена" фотографирана от Касини. Може би, формата на новите обекти ще е подобна, но приликите приключват до тук. Всичко останало се очаква да е коренно различно. NASA / JPL / SSI / color composite by Gordan Ugarkovic


  • 905
  • 0
  • Oct 16, 2014

Коментар
Подобни публикации