spacebg covers

чандра доказа че нашата галактика е заобиколена от ореол горещ газ въз ос
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Чандра доказа, че нашата галактика е заобиколена от ореол горещ газ.

Въз основа на изображения получени от рентгеновата космическа обсерватория "Чандра", астрономите доказаха, че нашата галактика - Млечния път е вградена в един огромен ореол от горещ газ, който се простира в продължение на стотици хиляди светлинни години. Прогнозната маса на ореола е сравнима с масата на всички звезди в галактиката.

Ако размерът и масата на този газов ореол се потвърди, той ще предостави обяснение на проблема известен като "липса на бариони" за галактиката.
Тази илюстрация показва огромния ореол от горещ газ (в синьо) около Млечния път. Също така са показани Малкия и Големия Магеланови Облаци. Ореолът показан тук е с радиус от около 300 000 светлинни години, въпреки че той може да се простира много по-далеч. Credits: NASA/CXC/M.Weiss; NASA/CXC/Ohio State/A.Gupta et al.Барионите са частици, най-известните от които са протоните и неутроните съставляващи повече от 99,9% от масата на атомите в космоса. Измерванията на изключително далечните ореоли газ и галактики показват, че някога преди около 10 милиарда години, барионната материя е представлявала около една шеста от масата на така наречената "тъмна" материя. В днешни дни преброяването на барионите, намиращи се в звездите и газа от нашата и близките галактики показва, че най-малко половината от барионите са в неизвестност.

В едно скорошно проучване, екип от пет астронома са използвали данните от Чандра, европейския сателит "XMM-Newton" и японския "Suzaku" за да определят границите за температурата, размера и масата на горещия газов ореол. Чандра е наблюдавал осем ярки рентгенови източници, намиращи се далеч отвъд пределите на галактиката, на разстояние стотици милиони светлинни години от нас. Данните показват, че рентгеновите лъчи от тези далечни източници се абсорбират избирателно от кислородни йони обитаващи околностите на галактиката. Учените определят, че ореола поглъщащ лъчите е с температура между 1 млн. и 2,5 милиона келвина, или няколко стотин пъти по-горещ от повърхността на Слънцето.

Други изследвания проведени до момента също са показали, че Млечния път и другите галактики са потопени в горещ газ с температура между 100 000 и 1 милион келвина. Новото проучване също предоставя доказателства, че този свръхгорещ ореол е с маса сравнима с тази на галактиката.

Учените са допълнили данните от Чандра за размера на абсорбцията с получените от XMM-Newton и Suzaku. Така те стигнали до извода, че масата на газа е еквивалентна на масата на повече от 10 милиарда, а може би достига до 60 милиарда слънца.

Работата разкрива огромен резервоар от горещ газ около Млечния път. Този газ може да се простира до няколко стотин хиляди светлинни години около диска на галактиката и дори може да се окаже че изпълва пространството между галактиките от местната група. Но така или иначе неговата маса изглежда много голяма.

Предполагаемата маса зависи от фактори като количеството на кислород в сравнение с водорода, който е доминиращ елемент в газа. Тази оценка е важна стъпка за разрешаването на загадката относно липсващите бариони - мистерията, която озадачава астрономите в продължение на повече от десетилетие.

Въпреки че има доста неясноти в новата работа, това за сега е най-доброто доказателство, че в галактиката липсващите бариони се крият в ореол от обикновена материя около нея. Очакваната плътност на този ореол е толкова ниска, че откриването на подобни структури около други галактики просто се изплъзва до момента.

  • 1192
  • 0
  • Sep 26, 2012

Коментар
Подобни публикации